Kom ook naar manifestatie op Malieveld!

Met dank overgenomen van D.M. (Diederik) Samsom i, gepubliceerd op dinsdag 20 maart 2012.

Duizenden mensen demonstreren donderdag 22 maart tegen de bezuinigingen op de sociale werkplaatsen. De PvdA steunt de actie en deelt de zorgen van bonden, gemeenten en van al die mensen die hun baan dreigen te verliezen. Duizenden goedwillende mensen komen thuis op de bank te zitten en dat is onacceptabel. Vergezel mij donderdag op het Malieveld in Den Haag, van 12.00 tot 14.00 uur, en steun de werknemers van de sociale werkplaatsen!

In mijn congrestoespraak zaterdag in Rotterdam zei ik het al: ook buiten de Tweede Kamer zal ik oppositievoeren, met maatschappelijke organisaties en met iedereen die ten strijde wil trekken tegen de plannen van dit kabinet. Omdat die onverstandig, onnodig en soms ronduit onfatsoenlijk zijn. De voorgenomen bezuiniging op de sociale werkplaatsen is een pijnlijk voorbeeld van zo'n plan.

Het kabinet berooft de medewerkers van hun baan, hun inkomen, en vooral van hun zelfrespect dat ze in 'beschutte' arbeid verdienen. Zeventigduizend beschutte arbeidsplekken dreigen nu te verdwijnen. Het kabinet gelooft er heilig in dat deze groep arbeidsgehandicapten een reguliere baan vindt. De praktijk wijst echter op het tegendeel.

In een fatsoenlijk land verdienen alle mensen een eerlijke kans. Ook de PvdA pleit voor één regeling aan de zogenoemde onderkant van de arbeidsmarkt. In tegenstelling tot het kabinet vindt de PvdA daarentegen dat werk lonend moet zijn. Mensen met een arbeidshandicap onder het minimumloon laten werken, iets wat het kabinet wil, staat hier haaks op. Verder vindt de PvdA het niet meer dan redelijk dat er een inspanning van werkgevers mag worden gevraagd in ruil voor de financiële steun die zij ontvangen bij het aannemen van arbeidsgehandicapten. Ook dat is nu niet het geval.

Tot slot vindt de PvdA dat de noodzakelijke begeleiding die arbeidsgehandicapten ontvangen in stand moet blijven. Denken dat mensen met een arbeidshandicap wel zonder kunnen is ronduit naïef.

Datum: donderdag 22 maart 2012

Locatie: Malieveld, Den Haag

Tijd: 12.00 tot 14.00 uur