'Vliegende brigades' nodig om vertrouwen in HBO terug te winnen

Met dank overgenomen van J.L. (Hans) Spekman i, gepubliceerd op donderdag 22 maart 2012.

Flickr/UBC Library Graphics

Tien keer sprak de Tweede Kamer al over de afstudeerroutes, diploma’s en alle andere problemen in het hoger onderwijs. Vandaag was er weer een debat en ik vrees dat het nog niet de laatste keer was dat we hierover spraken. Het probleem is dat er veel verschillende zaken spelen in het hoger onderwijs, vooral in het HBO, en dat al die zaken een voor een naar voren komen. Daardoor moeten wij als Kamer elke keer reageren op incidenten met verschillende oorzaken bij verschillende instellingen. Eén ding hebben die zaken wel gemeen: ze hollen het vertrouwen in het hoger onderwijs uit. Om die incidenten voor te zijn stel ik voor om een ‘vliegende brigade’ in te stellen, die de kwaliteit van de afstudeerdossiers in de gaten te houden.

Een diploma is net zoveel waard als het vertrouwen dat erin gesteld wordt. Afgestudeerden die op zoek zijn naar hun eerste baan met een twijfelachtig diploma in hun achterzak, hebben daar veel last van.

Incidenten dus, waar je eigenlijk zou willen dat de problemen in een keer helder zijn en worden opgelost. We kunnen allerlei nieuwe regels bedenken, die moeten dan weer gecontroleerd worden, wat veel geld en tijd kost. Volgens mij is het beter om eerst te kijken waar nog meer problemen zijn; misschien zijn alle rotte appels uit de mand gehaald maar dat kunnen we nog niet zeker weten.

Daarom stelde ik voor om een ‘vliegende brigade’ in te stellen. Een gezelschap deskundigen die - bij wijze van steekproef - bij alle bacheloropleidingen gaat kijken naar de kwaliteit van de afstudeerdossiers. Zodat we niet meer door De Telegraaf verrast worden door schandalen. Zodat de kwaliteit bij alle opleidingen verbeterd kan worden. En, het belangrijkste: zodat we weer gerechtvaardigd vertrouwen kunnen hebben in onze diploma’s!