Minister Rosenthal ontmoet leden Syrië Comité

Met dank overgenomen van Ministerie van Buitenlandse Zaken (BZ) i, gepubliceerd op donderdag 21 juni 2012.

Minister i Rosenthal van Buitenlandse Zaken heeft woensdag een gesprek gehad met leden van het Syrië Comité. Een aantal leden van het comité heeft vorig jaar het ‘Jasmijnplein’ georganiseerd. Naast demonstraties zorgt het Jasmijnplein ook voor politieke debatten over Syrië met onder meer volksvertegenwoordigers en neemt het deel aan internationaal overleg met Syrische oppositieleden.

Rosenthal besprak met het comité de steun die Nederland kan bieden richting burgers die demonstreren tegen de onderdrukking van het Assad-regime. Volgens Rosenthal is het hierbij belangrijk dat ‘de Syrische burgers zich verenigen om zo succes van demonstraties te verzekeren’. De minister herhaalde de ondersteuning die Nederland in Istanbul heeft toegezegd aan Syrische oppositiegroepen. Daarnaast drong de minister op aan dat de oppositie zich verder versterkt en verenigt.

Rosenthal blijft de ontwikkelingen in Syrië zorgelijk vinden. 'Ik acht het Syrische regime verantwoordelijk voor het geweld. Dit moet stoppen en Assad moet vertrekken’. Nederland blijft zich binnen de EU i sterk maken voor verdere aanscherping van sancties.

Minister Rosenthal sprak zijn grote zorgen uit over de verslechterende geweldssituatie in Syrië. ‘Het is vreselijk wat daar gebeurt’, aldus de minister. Rosenthal zette nog eens het Nederlandse beleid uiteen dat ziet op het opvoeren van druk op het regime. De minister benadrukte nogmaals het grote belang van de eenheid van de oppositie. ‘Het is cruciaal een verenigd front te tonen’.