Europees Hof voor de Rechten van de Mens: SGP moet vrouwen toelaten op lijst

vrijdag 20 juli 2012

DEN HAAG (PDC i) - Het Europees Hof voor de Rechten van de Mens i heeft bepaald dat de SGP i vrouwen op haar kieslijsten moet toelaten. Nadat de Hoge Raad vorig jaar al had bepaald dat vrouwen niet mochten worden geweigerd, diende de partij een klacht in bij het Hof in Straatsburg. Deze klacht is dus nu verworpen.

De SGP betreurt de uitspraak en benadrukt in een eerste reactie de mogelijke gevolgen voor andere religieuze organisaties, "nu het gelijkheidsbeginsel zó absoluut wordt gemaakt". De partij zegt de uitspraak eerst op zich in te laten werken en gaat nadenken wat de consequenties kunnen zijn.

Het ministerie van Binnenlandse Zaken, dat de uitspraak van het Hof afwachtte, gaat de uitspraak bestuderen. Verantwoordelijk minister Liesbeth Spies i is momenteel op vakantie, maar inmiddels heeft PvdA i-Kamerlid Pierre Heijnen i de minister met spoed om een reactie gevraagd. Volgens de PvdA moeten vrouwen voor de eerstvolgende verkiezingen na de Tweede Kamerverkiezingen van 2012 op SGP-lijsten kunnen staan.

Bron: ANP