Bijeenkomst ‘Dwars op de tijdgeest’, Utrecht
FORUM nodigt Froukje Santing uit om met migrantenvrouwen - voornamelijk vrouwen met een Turkse achtergrond - over haar boek 'Dwars op de tijdgeest' te praten.
FORUM gaat aan de hand van de bespreking van het boek ‘Dwars op de tijdgeest’ met de deelnemers in gesprek. Wat beweegt hen om verder te blijven werken aan hun emancipatie ? Hoe houden ze zich staande in Nederland en hoe anticiperen zij op de negatieve ontwikkelingen die zij ervaren?
Froukje Santing houdt een korte presentatie over haar boek ‘Dwars op de tijdgeest’.
Debatleider Zeki Arslan praat daarna verder met de auteur en de aanwezige vrouwen over hun strijd en de kansen voor een betere positie van migrantenvrouwen in de Nederlandse samenleving.
Froukje Santing woonde tussen 1981 tot 1999 in Turkije. Ze werkte daar als correspondent voor onder meer NRC Handelsblad en de NOS. Toen ze terugkwam in Nederland werd ze geconfronteerd met een samenleving die op migranten neerkeek. Migranten werden weggezet als tweederangs burgers. De multiculturele oriëntatie had plaatsgemaakt voor cultuurrelativisme: een gesloten, nationale cultuur. Het vervreemdde haar van Nederland. Haar ervaringen verwerkte ze in het boek ‘Dwars op de Tijdgeest’.
Vele migrantenvrouwen doen het uitstekend in de Nederlandse samenleving. Ze zijn goed opgeleid, hebben een mooie baan en bewegen zich met gemak in de diverse sociale en culturele lagen van de maatschappij. Spreek hen niet aan als slachtoffers, als aanhangers van een achterlijk geloof, als aanhangsel van hun man of als gevangene van een enge groepscultuur. Zij denken zelf na, richten hun leven in zoals zij willen en vormen hun geloofsovertuiging naar eigen zicht.
De sociale -, economische- en maatschappelijke kansen van migrantenvrouwen in Nederland brokkelen af. Dat heeft een negatieve weerslag op hun toekomst, is hun ervaring. Ze vrezen dat ze nog minder dan voorheen kunnen instromen op de arbeidsmarkt. Menigeen voelt zich, mede hierdoor, geen onderdeel van de Nederlandse samenleving.
Ondanks dit negatieve toekomstperspectief houden migrantenvrouwen zich staande in het maatschappelijk middenveld. Ze blijven gemotiveerd om voor hun positie als vrouw te vechten. Zowel binnen hun eigen kring als in de Nederlandse samenleving.
Datum en plaats
26 oktober 2012
19.00 - 21.00 uur
SDO
Hoog en Droog 25
Enschede
Meer informatie
-
-FORUM, Paul Groenestein
tel.: 030 2974321
e-mail: p.groenestein@forum.nl
-
-Nurcan Yildirim
tel.: 06 29154158
Publicatie
Meer informatie over de publicatie ‘Dwars op de tijdgeest’ bij uitgeverij De Geus