Europarlement beoordeelt geschiktheid kandidaat-eurocommissaris Borg

Met dank overgenomen van Europees Parlement (EP) i, gepubliceerd op dinsdag 13 november 2012, 16:41.

De Maltees Tonio Borg i is naar voren geschoven om John Dalli i te vervangen als commissaris voor gezondheidszorg. De parlementsleden zullen in een hoorzitting kennis kunnen nemen van zijn opvattingen en zijn geschiktheid kunnen beoordelen voorafgaand aan de stemming over zijn benoeming.

Borg heeft al een aantal vragen van het Parlement schriftelijk beantwoord. Hij zal worden ondervraagd door leden van de commissies landbouw, milieu en consumentenbescherming tijdens een hoorzitting op dinsdag 13 november vanaf 15.00 uur. De hoorzitting wordt rechtstreeks via onze website uitgezonden. Vervolgens zullen alle parlementsleden over een voorstel met betrekking tot zijn benoeming stemmen in een plenaire vergadering.

Het beoordelen van de geschiktheid van de toekomstige commissarissen is een belangrijk onderdeel van de controlebevoegdheden van het Parlement. Commissarissen zijn verantwoordelijk voor het voorstellen van nieuwe wetgeving op hun vakgebied en de tenuitvoerlegging ervan in de lidstaten. Het is dus van vitaal belang om voor kandidaten van het juiste kaliber te zorgen. De parlementaire behandeling is er ook om de transparantie van het benoemingsproces te verbeteren en de legitimiteit te ervan te verhogen.

In 2004 werd de benoeming van Rocco Buttiglione i als commissaris van Justitie ingetrokken nadat een aantal parlementsleden vragen stelden over zijn standpunten betreffende homoseksualiteit en vrouwenrechten. In 2010 werd Rumiana Jeleva i vervangen als kandidaat voor de commissarispost voor internationale samenwerking en humanitaire hulp nadat ze geen vragen over aantijgingen over haar financiële belangen tijdens de parlementaire hoorzitting wilde beantwoorden.

REF. : 20121109STO55230