Kandidaat eurocommissaris Borg krijgt toch zegen van Europees Parlement

Met dank overgenomen van Europees Parlement (EP) i, gepubliceerd op woensdag 21 november 2012.

Tonio Borg i, de Maltese kandidaat die aftredend commissaris John Dalli i zal vervangen, werd woensdag in het Parlement gesteund met 386 stemmen voor, 281 tegen en 28 onthoudingen.

De aanstelling van Borg moet nu de komende dagen worden afgerond door de Raad. Hij kan dan beginnen aan zijn functie als Commissaris voor Gezondheidszorg en Consumentenbescherming.

Tonio Borg onderging afgelopen week een publieke hoorzitting van drie uur met Europarlementariërs van de Commissies Milieu, Interne Markt en Landbouw. Op hun verzoek verzekerde hij schriftelijk zijn betrokkenheid bij het Handvest van de grondrechten i van de Europese unie i, de tabakswetgeving, en de rechten van vrouwen en homo- en transseksuelen.

Voor de stemming gaven de ALDE, de Groenen en de GUE/NGL aan dat zij niet voor Borg zouden stemmen.

Over de procedure

In het Europees Verdrag Artikel 246 staat dat het Parlement geraadpleegd moet worden voor een Commissaris als kandidaat wordt voorgesteld.

"In geval van vrijwillig ontslag, ontslag ambtshalve of overlijden, wordt het lid voor de verdere duur van zijn ambtstermijn vervangen door een nieuw lid van dezelfde nationaliteit, dat (..) in onderlinge overeenstemming met de voorzitter van de Commissie en na raadpleging van het Europees Parlement i door de Raad wordt benoemd".

De regels van het Parlement staan een geheime stemming toe in dergelijke situaties "(…) goedkeuring ter plenaire vergadering van de benoeming van een enkele commissaris (vindt) bij geheime stemming plaats".

REF. : 20121116IPR55761