Werkbezoek Eerste Kamer in Brussel

Met dank overgenomen van Eerste Kamer, gepubliceerd op donderdag 7 maart 2013.

Een delegatie van zestien Eerste Kamerleden heeft zondag 3 en maandag 4 maart een werkbezoek gebracht aan Brussel ter voorbereiding op de Algemene Europese Beschouwingen in de Eerste Kamer met minister Timmermans van Buitenlandse Zaken op 16 april 2013. De delegatie stond onder leiding van de voorzitter van de commissie Europese Zaken van de Senaat, Tineke Strik. Er werd onder meer gesproken met de Voorzitter van de Europese Raad, Herman van Rompuy, de Letse Eurocommissaris van Ontwikkeling Andris Piebalgs en Europarlementariër Marianne Thyssen, rapporteur namens het Europees Parlement over het rapport ‘Naar een sterkere Economische en Monetaire Unie’ dat op verzoek van de Europese Raad door onder meer Van Rompuy is opgesteld.

Van Rompuy benadrukte in het overleg met de Eerste Kamerleden nog eens dat de Lidstaten van de Europese Unie zelf gezamenlijk verantwoordelijk zijn voor besluiten en ontwikkelingen met betrekking tot de Europese Unie en niet zozeer ‘Brussel’: “Europese instellingen kunnen niet handelen wanneer de Lidstaten het niet eens zijn.” Wel erkende hij dat het debat over toekomst en bevoegdheden van de EU ook de vraag opwerpt naar het vertrouwen van het publiek in de Europese instellingen. De senatoren spraken ook met de Voorzitter over de zogenoemde ‘contracten’ die Europese landen wellicht in de toekomst aangaan met de Europese Unie aangaan over structurele budgettaire stabiliteit.

De delegatie van de Eerste Kamer sprak daarnaast in Brussel met enkele ambtelijke vertegenwoordigers, onder wie de Nederlandse Permanente Vertegenwoordiger bij het Politiek en Veiligheidscomité van de EU, Marjanne de Kwaasteniet, en de directeur-generaal van de Europese Unie militaire staf, luitenant-generaal Ton van Osch. Het werkbezoek begon met een ontvangst door de Permanente Vertegenwoordiger van Nederland bij de Europese Unie, Pieter de Gooijer.

Zie ook: