Europese Volkspartij eist aftreden van directeur-generaal Europees Bureau voor Fraudebestrijding (OLAF)

woensdag 12 juni 2013

DEN HAAG (PDC) - Joseph Daul, voorzitter van de Europese Volkspartij (EVP) in het Europees Parlement, eiste gisteren het aftreden van Giovanni Kessler, directeur-generaal van OLAF, het Europees Bureau voor Fraudebestrijding. De aanleiding hiervoor is dat het OLAF onder leiding van Kessler onvoldoende bewijs aandroeg in de vervolging van voormalig eurocommissaris Dalli. 

In oktober 2012 legde Dalli zijn functie als eurocommissaris voor Gezondheid en Consumentenbescherming neer omdat bekend werd dat hij afwist van lobby-acties van een Maltese landgenoot. Deze zou voor bedrijf Swedish Match zijn contact met Dalli hebben gebruikt in een poging het Europees exportverbod op snuiftabak op te heffen.

In april 2013 lekte het OLAF-rapport inzake Dalli uit. Op 8 juni werd door het hoofd van de Maltese politie bekend gemaakt dat het rapport onvoldoende bewijs aanleverde om juridische stappen te ondernemen tegen Dalli. Jospeh Daul en partijgenoot Inge Grässle bekritiseerden de 'amateuristische opzet' van het rapport. Naast Kesslers aftreden dringen Daul en Grässle aan op sterker toezicht op OLAF door het instellen van een juridisch orgaan. Dat orgaan moet er op toezien dat OLAF procedures correct uitvoert.

Bron: EurActiv