Dimitris Droutsas: We mogen onze hoge normen inzake gegevensbescherming niet laten verwateren

Met dank overgenomen van Europees Parlement (EP) i, gepubliceerd op donderdag 11 juli 2013, 11:20.

De ontdekking van de grootschalige surveillance van Europeanen door de VS wekte een storm in de trans-Atlantische betrekkingen, net nu de onderhandelingen over een EU-VS vrijhandelsakkoord op het punt stonden te beginnen. In nasleep van het Prism schandaal, zal de opbouw van een nieuwe samenwerking tussen vrienden een uitdaging worden, stelden EP-leden i. We bespraken het probleem met Dimitris Droutsas, Grieks lid van de Socialisten en Democraten i en rapporteur grensoverschrijdende dataverwerking.

Bent u tevreden over de reactie van de VS en denkt u dat het schandaal de vrijhandelsovereenkomst tussen Europa en de VS in gevaar kan brengen?

Recente onthullingen waren een echte schok voor Europa en de Europese publieke opinie. Europeanen hebben niet alleen het recht beschermd te worden, maar ook geïnformeerd over wat er gebeurt. Dit kan niet van de overheid worden verwacht. Daarom is de rol van het Europees Parlement i nu nog belangrijker. We hebben gevraagd om een onderzoek in te stellen en dat is nu aan de gang.

De vrijhandelsovereenkomst tussen Europa en de VS is van zeer groot belang en de EU is vastbesloten om zich hieraan te houden. Aan de andere kant mogen de grondrechten van de burgers niet geofferd worden.

Persoonlijk denk ik dat het Europese publiek voorbereid moet zijn op nog meer slecht nieuws. Afhankelijk van de ontwikkelingen, zullen we moeten beslissen of er eventuele gevolgen op de onderhandelingen zullen zijn.

Verslagen verschijnen in de media die suggereren dat de VS niet de enige acteur is die bij bewakingsactiviteiten betrokken is. Hoe belangrijk is het om de regels van de procedures in onze eigen achtertuin te implementeren en om de wetgeving over de kwestie te stroomlijnen?

In mijn ogen hebben we een hoog niveau van bescherming van persoonsgegevens van onze burgers. We moeten alles doen wat mogelijk is om dat niveau te handhaven of zelfs te verhogen. Maar we zijn niet alleen op de wereld, en we hebben niet alleen te maken met andere landen, maar ook met andere ideologieën en benaderingen van gegevensbescherming. Ik roep de Commissie op om afzwakking van onze hoge normen niet toe te staan .

REF. : 20130708STO16804