Nationale ombudsman voorgedragen voor Europese Rekenkamer

vrijdag 16 augustus 2013

DEN HAAG (PDC i) - Het kabinet heeft vrijdag besloten om de Nederlandse ombudsman Alex Brenninkmeijer i voor te dragen als Nederlands lid van de Europese Rekenkamer i. Hij wordt de opvolger van oud-staatssecretaris Gijs de Vries i, die de afgelopen jaren namens Nederland in de Europese Rekenkamer zat.

De belangrijkste taak van de Europese Rekenkamer bestaat uit het controleren van de begroting van de Europese Unie i. Zij bestaat uit één lid per lidstaat en telt momenteel dus 28 leden. Brenninkmeijer zal zijn werkzaamheden bij de Europese Rekenkamer op 1 januari 2014 beginnen en is benoemd voor een termijn van zes jaar.

Sinds 2005 was Brenninkmeijer de Nationale ombudsman. In die hoedanigheid behandelde hij jaarlijks vele klachten van burgers over de overheid en liet hij zich niet zelden kritisch uit over de overheid. Afgelopen juli trachtte hij deze functie op Europees niveau uit te oefenen en stelde hij zich kandidaat als Europese ombudsman i. Hij bleek echter kansloos voor deze functie.        

Bron: ANP