De toekomst van Europa: vicevoorzitter Viviane Reding in discussie met burgers in Namen

Met dank overgenomen van Europese Commissie (EC) i, gepubliceerd op donderdag 12 september 2013.
 
De toekomst van Europa: vicevoorzitter Viviane Reding in discussie met burgers in Namen
Bron: Europese Commissie: Rapid persberichten

Europese Commissie i

Persbericht

Brussel, 12 september 2013

De toekomst van Europa: vicevoorzitter Viviane Reding i in discussie met burgers in Namen

Twee dagen na de State of the Union-toespraak van voorzitter José Manuel Barroso i wordt er in Namen gediscussieerd over de toekomst van Europa. Vicevoorzitter Viviane Reding en de Waalse minister-president Rudy Demotte discussiëren op 13 september met ruim 350 burgers, onder wie veel jongeren, over hoe Europa uit de economische crisis komt en over de rechten van de burgers en de toekomst van Europa.

“Over een maand of acht, in mei 2014, brengen Belgen en andere Europeanen hun stem uit over de toekomst van Europa”, aldus vicevoorzitter Viviane Reding. “Dit is voor de mensen een unieke gelegenheid om hun stem te laten horen en zo in de Unie een echt parlementair stelsel te ontwikkelen en versterken. Ik kijk ernaar uit om in Namen van jonge mensen frisse ideeën te horen over wat Europa is en zou moeten zijn. Ik vind het bijzonder interessant om te praten met deze jonge mensen die voor het eerst in hun leven gaan stemmen.”

De burgerdialoog in Namen volgt op de debatten in Gent (12 april), Eupen (23 april), Brussel (4 mei), Antwerpen (8 mei) en Genk (28 juni). Vicevoorzitter Reding en minister-president Demotte praten over de toekomst van Europa met burgers en middelbare scholieren die binnenkort mogen stemmen. De nadruk ligt op onderwerpen die voor jongeren vandaag erg belangrijk zijn.

“Dit is een geweldig initiatief: jongeren krijgen de gelegenheid om vragen te stellen, hun visie op de toekomst van Europa te presenteren en te vertellen wat zij voor de korte en middellange termijn verwachten. Burgers krijgen een beter beeld van wat hun rechten zijn en welke belangrijke rol Europa in hun dagelijkse leven speelt. Bij deze gedachtewisseling komen de visies op de samenleving van verschillende culturen en generaties aan de orde”, meent Rudy Demotte, minister-president van Wallonië en de Federatie Wallonië-Brussel.

Het debat wordt gehouden als onderdeel van de Fêtes de Wallonie / Colloque Jeunes, op vrijdag 13 september van 14:30 tot 15:45 uur in het bioscoopcomplex Acinapolis in Namen (Jambes).

Het evenement is live te bekijken via een webstream . Wie niet zelf kan komen, kan vragen stellen via Twitter met de hashtag #EUDeb8. Voorafgaand aan de dialoog kunnen ook vragen worden gesteld via Facebook en de website van de jongerenconferentie .

Achtergrond

Wat houden de burgerdialogen in?

In januari luidde de Europese Commissie het Europees Jaar van de burger in ( IP/13/2 ), gewijd aan de burgers en hun rechten. Dit jaar en volgend jaar gaan leden van de Europese Commissie, samen met nationale en lokale politici en leden van het Europees Parlement i, in de hele Europese Unie i in debat met burgers over hun verwachtingen voor de toekomst.

Vicevoorzitter Reding heeft al debatten gehouden in Cádiz (Spanje), Graz (Oostenrijk), Berlijn (Duitsland), Dublin (Ierland), Coimbra (Portugal), Thessaloniki (Griekenland), Brussel (België), Esch-sur-Alzette (Luxemburg), Warschau (Polen), Heidelberg (Duitsland) en Sofia (Bulgarije). In 2013 en de eerste maanden van 2014 zullen in de hele EU nog meer dialogen plaatsvinden waarbij Europese, nationale en lokale politici zullen debatteren met burgers uit alle lagen van de bevolking. U kunt de dialogen volgen op: http://ec.europa.eu/european-debate .

Sinds het EU-burgerschap twintig jaar geleden werd ingevoerd, is er veel bereikt. Uit de recentste EU- enquête blijkt dat 71% van de Belgen zich “Europeaan” voelt (EU-gemiddelde: 63%). In de hele EU oefenen burgers dagelijks hun rechten uit. Mensen zijn zich echter niet altijd bewust van deze rechten. Zo zeggen zo’n zes op de tien Belgen (61%) dat zij meer willen weten over hun rechten als EU-burgers.

Daarom heeft de Europese Commissie 2013 uitgeroepen tot Europees Jaar van de burger. De burgerdialogen vormen daarin een kernactiviteit.

Waarom doet de Commissie dit juist nu?

Omdat Europa voor een tweesprong staat. De toekomst van Europa is het gesprek van de dag. Velen hebben het over de stap naar een politieke unie, een federatie van natiestaten of een Verenigde Staten van Europa. De komende maanden en jaren worden beslissend voor de richting die de Europese Unie zal uitgaan. Verdere Europese integratie moet samengaan met een versterking van de democratische legitimiteit van de EU. Het is belangrijker dan ooit om de burgers rechtstreeks een stem te geven in dit debat.

Wat zal het resultaat van de dialogen zijn?

De feedback die burgers tijdens de dialogen geven, zal voor de Commissie mede als leidraad dienen bij het opstellen van een mededeling over de toekomst van Europa. Een van de belangrijkste doelstellingen is ook het voorbereiden van de Europese verkiezingen van 2014.

Op 8 mei 2013 heeft de Europese Commissie haar tweede verslag over het EU-burgerschap gepubliceerd. Daarin stelt zij twaalf nieuwe, concrete maatregelen voor om de problemen op te lossen waarmee burgers nog altijd worden geconfronteerd (zie IP/13/410 en MEMO/13/409 ). Het verslag over het burgerschap is het antwoord van de Commissie op een grote online raadpleging die in mei 2012 is gehouden (zie IP/12/461 ) en op de vragen en suggesties die aan bod zijn gekomen tijdens de dialogen over de rechten en de toekomst van EU-burgers.

Komt er in België nog een gelegenheid om met EU-commissarissen in discussie te gaan?

De volgende gelegenheden in België zijn in Brussel op 22 september met commissaris Dacian Cioloș i en in Luik op 17 oktober met voorzitter José Manuel Barroso, de Belgische minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders en de Waalse minister van Economische Zaken en Financiën Jean-Claude Marcourt i. Tot slot is er op 5 december in de Brusselse Bozar een debat met commissaris Androulla Vassiliou i, de directeur van Bozar, Paul Dujardin, en de voorzitter van de stichting Europa Nostra, Plácido Domingo.

Meer informatie

Over de burgerdialoog in Namen:

http://ec.europa.eu/debate-future-europe/citizens-dialogues/belgium/namur/index_en.htm

Over de debatten met burgers over de toekomst van Europa:

http://ec.europa.eu/debate-future-europe

Over het Europees Jaar van de burger:

http://europa.eu/citizens-2013/nl/home

Europeanen laten hun stem horen: resultaten van de raadpleging over de rechten van EU-burgers:

http://ec.europa.eu/justice/citizen/files/eu-citizen-brochure_nl.pdf

Homepage van vicevoorzitter Viviane Reding, EU-commissaris voor Justitie:

http://ec.europa.eu/reding

Volg de vicevoorzitter op Twitter: @VivianeRedingEU

Om deel te nemen aan het debat op Facebook:

https://www.facebook.com/ECrepBE en op Twitter: @EU4BE en #EUdeb8

BIJLAGE

  • 1. 
    Volgens Belgen is de EU het beste in staat om doeltreffend tegen de crisis op te treden
 
De toekomst van Europa: vicevoorzitter Viviane Reding in discussie met burgers in Namen
Bron: Europese Commissie: Rapid persberichten

Bron: Eurobarometer Standard 79 - mei 2013

  • 2. 
    Zeven op de tien Belgen voelen zich EU-burger, maar minder dan de helft kent zijn rechten
 
De toekomst van Europa: vicevoorzitter Viviane Reding in discussie met burgers in Namen
Bron: Europese Commissie: Rapid persberichten

Bron: Eurobarometer Standard 79 - mei 2013

  • 3. 
    Belgen zien vrede tussen lidstaten als meest positieve gevolg van de EU
 
De toekomst van Europa: vicevoorzitter Viviane Reding in discussie met burgers in Namen
Bron: Europese Commissie: Rapid persberichten

Bron: Eurobarometer Standard 79 - mei 2013

 

Contact:

Mina Andreeva (+32 2 299 13 82)

Natasha Bertaud (+32 2 296 74 56)