Kiezer wil kandidaten zien voor post voorzitter Europese Commissie

Met dank overgenomen van Europees Parlement (EP) i, gepubliceerd op dinsdag 17 september 2013.

Een meerderheid van de inwoners van de EU zou eerder geneigd zijn te gaan stemmen in de Europese verkiezingen van mei 2014 als politieke partijen kandidaten presenteerden voor de toekomstige voorzitter van de Europese Commissie.

Dit wijst de nieuwe 'Eurobarometer' uit die vandaag werd gepubliceerd. De volgende voorzitter van de Europese Commissie zal voor de eerste keer worden gekozen door het nieuw verkozen parlement, op basis van de uitkomst van de verkiezingen. Ook laat het onderzoek zien uit dat een groeiend aantal inwoners van de EU naast de nationale identiteit ook een Europese identiteit ervaart.

Het onderzoek is in juni gehouden onder ruim 27.000 deelnemers verspreid over 28 lidstaten, waarvan iets meer dan 1000 in Nederland.

Europese verkiezingen

Het Europese Parlement zal voor de eerste keer de voorzitter van de Europese Commissie kiezen. 55% van de Europeanen gaf aan sneller te gaan stemmen in de Europese verkiezingen van 22 tot 25 mei als politieke partijen kandidaten naar voren zouden schuiven voor deze post. 70% zei de voorzitter van de Europese Commissie in de toekomst rechtstreeks te willen kiezen.

Meest genoemde uitdagingen voor de komende jaren zijn de strijd tegen de werkeloosheid, sociale ongelijkheid en de staatsschuld. In Nederland is de vergrijzing het meest genoemde punt, meteen gevolgd door de staatsschuld en de werkeloosheid.

EU lidmaatschap

Net zoals in eerdere onderzoeken zei 50% van de Europeanen EU lidmaatschap als een goed iets te zien, tegenover 17% die dit als negatief ervoer. In Nederland staat men positiever tegenover de EU: 62% van de Nederlanders gaf aan het goed te vinden dat Nederland lid was. Dit is wel een afname van acht procent vergeleken met 2012. Een meerderheid van de inwoners van de EU ziet vrij verkeer (56%) en vrede (53%) tussen de lidstaten als voordelen, gevolgd door de euro (24%).

Europese identiteit

Meer Europeanen omschreven hun identiteit als zowel nationaal als Europees (49%, een toename van zes procent sinds juni 2012). 72% zei dat dat wat verbond sterker was dan dat wat hen scheidde. De belangrijkste ingrediënten van de 'Europese identiteit' zijn de euro (42%, met een duidelijk verschil tussen de eurozone landen en de andere lidstaten) en vrijheid (40%), op een afstandje gevolgd door geschiedenis (27%) en cultuur (26%). In Nederland komt de euro als winnaar uit de bus: maar liefst 61% beschouwt dit als meest belangrijke element van de Europese identiteit.

REF. : 20130917AVI20104