Leden: steun Oekraïners die demonstreren voor een Europese toekomst
De EU zou steun moeten bieden aan de Oekraïners die protesteren tegen het besluit van de regering om nauwere banden met de Europese Unie i uit te stellen, dat liet de meerderheid van de leden weten tijdens een debat over de situatie in het land. Sommigen noemden het besluit van Oekraïne om geen associatieovereenkomst te tekenen een mislukking van het buitenlands beleid van de EU en een overwinning voor Rusland.
Štefan Füle, de Europees Commissaris i voor nabuurschapsbeleid, waarschuwde dat Oekraïne zich niet meer spanning en diepere verdeeldheid kan permitteren in een tijd van een dreigende financiële crisis: "Een groot deel van de bevolking is overtuigd welke richting Oekraïne op moet gaan."
José Ignacio Salafranca Sánchez-Neyra i zei namens de Europese Volkspartij i dat het niet ondertekenen van het verdrag niet de geschiedenis in zal gaan als één van de mooiste momenten van het buitenlands beleid van de EU. "Het is moeilijk om te begrijpen dat tot het laatste ogenblik niemand verwachtte dat de President van Oekraïne de deur dicht zou slaan."
"Wij zouden de bevolking van Oekraïne die op een duidelijke manier toont dat ze de kant van de Europese Unie op wil gaan, dat zij de westerse waarden waar het voor staat accepteert, moeten helpen," zei Libor Rouček i namens de Progressieve Alliantie van Socialisten & Democraten Hij voegde daaraan toe: “Dat is onze morele plicht ".
Graham Watson liet namens de liberale ALDE-fractie weten: "De wil van het volk is onmiskenbaar voor een Europese toekomst. Ik wou dat we een gelijkaardige passie zagen onder de volkeren van de Europese Unie die regelmatig de zekerheid die het lidmaatschap met zich meebrengt als vanzelfsprekend ervaren.”
Terwijl zij de Oekraïense vlag droeg, riep Rebecca Harms i (De Groenen/EVA) de EU op om op te treden. “De rol van Europa is om te confronteren en de escalatie van geweld tegen te gaan en er voor te zorgen dat er onderhandelingen komen."
Ryszard Legutko (Fractie Europese Conservatieven en Hervormers) noemde het Oostelijk Partnerschap “een vernederende mislukking: Rusland won en de VS verloor."
“Oekraïense burgers, van oost naar west, van noord naar zuid, moeten de kans krijgen om zelf te beslissen en de EU moet alles doen om dit mogelijk te maken," zei Helmut Scholz i (Confederale Fractie Europees Unitair Links/Noords Groen Links i).
“De top in Vilnius was een nederlaag van de EU. De beoogde samenwerking werd in feite verworpen door onze grootste partner in het gebied," vond Zbigniew Ziobro i (Europa van vrijheid en democratie).
Een niet fractie-gebonden lid, de Roemeen Adrian Severin zei: “De EU moet begrijpen dat haar uitbreiding en samenwerking met haar buren voornamelijk over de eigen veiligheid gaan en niet over transformatie."
"President Janoekovitsj moet naar de mensen luisteren," vond de voorzitter van de parlementaire commissie Buitenlandse Zaken, Elmar Brok, en hij voegde toe dat de handelsdruk van Moskou een schending is van het internationaal recht.
"Ik was gisteravond met jonge studenten op EuroMaidan. Wij kunnen hen zeggen: Wij openen de deur voor jullie, maak je geen zorgen”, zei Paweł Kowal, voorzitter van de delegatie voor parlementaire samenwerking tussen de EU en Oekraïne. Volgens hem kunnen een aantal wetgevingsbesluiten, zoals visumvrij verkeer, de situatie in een jaar tijd volledig veranderen.
De leden stemmen op donderdag over een resolutie over de toekomst van het Oostelijk Partnerschap.
REF. : 20131210STO30406