Minder vlees en zuivel voor een beter milieu
DEN HAAG (PDC) - Het aannemen van een dieet met een laag dierlijk productgehalte kan voor het milieu meer betekenen dan de huidige kruistocht tegen voedselverspilling. Dit blijkt uit een onderzoek van het Landbouw-economisch Instituut (LEI) en Wageningen Universiteit, geschreven in opdracht van de Europese Unie i.
In Nederland maakten supermarkten onlangs bekend dat zij dit jaar lessen gaan geven over voedselverspilling. Volgens het Wageningse onderzoek is een menu van minder vlees en zuivel echter drie keer zo effectief om het milieu te besparen. Het gezonde dieet heeft een verminderd aandeel van rood vlees (56 procent), wit vlees (32 procent) en zuivel (13 procent). Hiermee zou de EU zich landbouwgrond besparen ter grootte van driemaal België.
Het onderzoek richt zich op de gemiddelde consument in de EU en gaat uit van 40 procent minder verspilling in 2020. Dit bespaart jaarlijks 123 euro per hoofd. De vrijgekomen landbouwgrond kan worden gebruikt voor export of biobrandstoffen. Bijkomend voordeel is dat het menu ook nog eens veel gezonder is.