Infografiek over de trojka: tijdlijn van de bailouts

Met dank overgenomen van Europees Parlement (EP) i, gepubliceerd op vrijdag 25 april 2014, 13:55.

Infografiek over de trojka

Griekenland, Ierland, Portugal en Cyprus, lidstaten die hard werden getroffen door de crisis, moesten internationale bailout-programma’s aanvaarden, gecontroleerd door een instantie die bekend kwam te staan als de trojka. De trojka bestaat uit drie leden: de Europese Commissie i, de Europese Centrale Bank i en het Internationaal Monetair Fonds i. Bekijk onze twee infografieken voor een overzicht van deze drie organisaties en een tijdlijn van de bailouts.

Tijdlijn van de bailouts (klik op de infografiek voor een vergroting)

De eerste infografiek biedt een overzicht van de drie betrokken instellingen. De tweede infografiek toont een tijdlijn waarop gebeurtenissen met economische gegevens worden gecombineerd om aan te tonen hoe het de bailout-landen is vergaan, vanaf de eerste interventies tot net voor de recente terugkeer van Griekenland en Portugal naar de financiële markten.

In maart 2014 werd in de plenaire vergadering gestemd over twee initiatiefverslagen over de parlementaire enquête naar de werkzaamheden van de trojka. Het verslag over economische kwesties erkent de bereikte resultaten van de trojka maar wijst ook op de gebrekkige politieke verantwoordelijkheid van de besluiten. Het tweede verslag richt zich op de sociale gevolgen van de bailout-maatregelen. In ons dossier vindt u alle bijzonderheden, te vinden via de link aan de rechterzijde.

REF. : 20140425STO45128