Commissie: geen compensatie voor landbouw zonder steun lidstaten en EP

woensdag 13 augustus 2014

DEN HAAG (PDC) - De Europese Commissie zal geen steunmaatregelen ten behoeve van de landbouwsector goedkeuren zonder dat de lidstaten en het Europees Parlement akkoord gaan. Dat meldt het Financieele Dagblad op gezag van Europese bronnen. Veel Europese landbouwproducenten hebben te lijden onder sterke prijsdalingen als gevolg van de Russische boycot van hun producten. 

Eurocommissaris Cioloş (landbouw) heeft voor dergelijke financiële compensatie een crisisreserve ter waarde van € 420 miljoen tot zijn beschikking, waarover hij in beginsel zelf mag beslissen. Hiermee is recent onder meer 5 procent van de perziken en nectarines uit de markt gehaald omdat de prijzen van deze producten in korte tijd met 30 tot 50 procent waren gedaald. Dit kwam hem direct op vragen van CDA-Europarlementariër Annie Schreijer-Pierik te staan, die van Cioloş dezelfde voortvarendheid verlangt in andere sectoren in land- en tuinbouw.

De Commissie houdt naast directe steun ook andere opties open om de gevolgen van de Russische boycot te verzachten. Voor sommige sectoren kan tijdelijke opslag van producten, of steun voor marketing en promotie op de eigen of alternatieve markten, beter uitpakken. Wanneer landen als Brazilië en Turkije door de boycot meer gaan exporteren naar Rusland, zouden Europese producenten elders in de wereld wellicht meer kunnen afzetten.

Bron: Het Financieele Dagblad (13-08-2014)