Ontjoodst door de wetenschap, Amsterdam
datum | 7 april 2015 17:00 |
---|---|
plaats | Amsterdam |
locatie | Spui 25-27, 1012 XM ![]() |
aanwezigen | C.J.M. (Kees) Schuyt i, H.U. (Hans Ulrich) Jessurun D'oliveira e.a. |
organisatie | SPUI25 |
Auteur Hans Ulrich Jessurun d'Oliveira stelde het boek 'Ontjoodst door de wetenschap. De wetenschappelijke en menselijke integriteit van Arie de Froe onder de bezetting' samen. Naar aanleiding van het boek spreekt Kees Schuyt over wetenschappelijke en menselijke integriteit in bijzondere omstandigheden en Peter Romein over de verplichte registratie van joodse (groot)ouders in 1941. d'Oliveira leidt de boekpresentatie in met een woord over De Froe en zijn rassenleer. Rector magnificus van de UvA Dymph van den Boom neemt het eerste exemplaar in ontvangst.
In de zomer van 1943 verscheen vanuit de Universiteit van Amsterdam een rapport getiteld Die Anthropologie der sogenannten portugiesischen Juden in den Niederlanden. Het was opgesteld door de fysisch antropoloog Arie de Froe en bevatte foto’s van een groot aantal Portugese Joden. De conclusie van het werk luidde dat Portugese Joden veeleer tot het westmediterrane of het alpiene ras behoorden, wat impliceerde dat zij ‘gesperrt’ waren: uitgesloten van deportatie.
Ook met individuele attesten heeft De Froe in de Tweede Wereldoorlog veel joden weten te ‘ontjoodsen’. Tegen de verdrukking in heeft hij zijn wetenschappelijke expertise bewust gebruikt en misbruikt om mensenlevens te redden. Om die reden werd de latere rector magnificus postuum geëerd met de Yad Vashem-onderscheiding en door het Holocaustmuseum in Jeruzalem tot ‘Rechtvaardige onder de Volkeren’ verklaard. De Froe’s verhaal is interessant in het licht van de hedendaagse discussies over wetenschappelijke en professionele integriteit. Is het mogelijk om waardevrije wetenschap te bedrijven? Gaat menselijke integriteit boven de professionele?
Naast de overhandiging van het eerste exemplaar aan rector magnificus van de UvA Dymph van den Boom, zullen rechtssocioloog Kees Schuyt en senior onderzoeker bij het NIOD Peter Romijn spreken.
Over de sprekers
Prof. dr. Hans Ulrich Jessurun d'Oliveira (1933) bezette leerstoelen aan de Rijksuniversiteit Groningen, de Universiteit van Amsterdam en het Europees Universitair Instituut (Florence). Hij doceerde rechtsfilosofie , rechtsvergelijking, internationaal privaatrecht, Europees recht , nationaliteitsrecht en migratierecht. Hij was redacteur van Propria Cures, Tirade en Merlyn.
Prof. dr. Kees Schuyt (1943) is emeritus hoogleraar sociologie aan de Universiteit van Amsterdam. Hij was tot 2013 lid van de Raad van State en bekleedde in het academisch jaar 2006-2007 de Cleveringa-leerstoel aan de Universiteit Leiden.
Prof. dr. Peter Romijn (1955) is senior onderzoeker bij het NIOD en deeltijd hoogleraar geschiedenis aan de UvA. Zijn onderzoeksinteresse gaat uit naar de geschiedenis van het openbaar bestuur, politieke transities, massaal geweld en vervolging, dit alles in tijden van oorlog en crises. In 2006 publiceerde hij de monografie Burgemeesters in Oorlogstijd besturen onder Duitse bezetting.
Prof. Dymph van den Boom is Rector Magnificus van de Universiteit van Amsterdam. Zij is vanaf 1996 verbonden aan de universiteit als hoogleraar Algemene Pedagogiek. Tussen 2001 en 2007 was zij tevens decaan van de Faculteit der Maatschappij- en Gedragswetenschappen. Zij begon haar wetenschappelijke loopbaan als ontwikkelingspsycholoog aan de Universiteit Leiden.
Aanmelden
Toegang tot de activiteiten van SPUI25 is gratis. Aanmelden is niet vrijblijvend. Wij rekenen op uw komst. Bent u verhinderd, dan graag doorgeven via spui25@uva.nl | T: 020 525 8142.