Europese Rekenkamer keurt EU-rekeningen goed, voor het 8e jaar op rij

Met dank overgenomen van Europese Commissie (EC) i, gepubliceerd op dinsdag 10 november 2015.

Europese Rekenkamer i keurt EU-rekeningen goed, voor het 8e jaar op rij

De Europese Rekenkamer heeft vandaag, voor het 8e jaar op rij, een goedkeurende verklaring over de rekeningen van de EU afgegeven. Zowel de ontvangstenzijde als de administratieve uitgaven vertonen geen significante fouten. Het totale foutenpercentage in de betalingen is voor het tweede opeenvolgende jaar gedaald, tot 4,4% in 2014. De Rekenkamer benadrukt in haar jaarverslag over de uitvoering van de EU-begroting in 2014 tevens de progressie die de Commissie bij het beheer van de middelen van de EU heeft gemaakt inzake transparantie en absorptie.

Kristalina Georgieva i, vicevoorzitter van de Europese Commissie i bevoegd voor Begroting en Personeelszaken: "Wij zijn het onze burgers verschuldigd dat elke euro van de EU-begroting, waarvan zij de financiers zijn, goed wordt besteed. Wij zijn het met de Rekenkamer eens dat nieuwe feitelijke situaties om nieuwe maatregelen vragen. Wij doen er bij de Commissie alles aan om de begroting af te stemmen op de prioriteiten, om te focussen op resultaten en om de controles te verscherpen."

Zekerheid verschaffen dat de EU-middelen correct worden beheerd

Foutenpercentages betekenen niet dat er fraude is het spel is, maar zijn hoofdzakelijk te wijten aan complexe administratieve procedures die niet zoals verwacht zijn toegepast. De Europese Commissie heeft een aantal maatregelen getroffen om ervoor te zorgen dat elke euro uit de EU-begroting goed terechtkomt.

1. Door de EU gefinancierde projecten moeten een meerwaarde voor de samenleving opleveren. Daarom hebben wij een sterker prestatiegericht kader gecreëerd waarin resultaten centraal staan.

De Commissie heeft het initiatief "Resultaatgerichte EU-begroting" gelanceerd, om ervoor te zorgen dat de middelen doeltreffend en ten behoeve van de burgers worden gebruikt.

De Commissie gaat daarbij niet alleen na of bij projecten de regels zijn gerespecteerd. Een weg die nergens heen leidt, ook al is hij aangelegd volgens de regels, blijft immers een zinloos project. De economische en sociale baten van door de EU gefinancierde projecten zullen voor de start ervan en tijdens de uitvoering door de Commissie worden geëvalueerd aan de hand van duidelijke prestatie-indicatoren. Afhankelijk van de bereikte resultaten zal over verdere financiering worden beslist. Betere evaluatiecriteria en betere prestatie-indicatoren moeten voor meer doeltreffend toezicht op de uitvoering zorgen.

Het is de bedoeling om van alle door de EU gefinancierde projecten de baten en de meerwaarde aan te tonen.

2. De Commissie streeft, behalve naar resultaten, ook naar een verdere vereenvoudiging van de bestaande regels. Begunstigden moeten nog steeds te veel tijd en energie steken in administratieve verplichtingen. Daarom heeft de Commissie een initiatief gelanceerd dat de toegang tot en het gebruik van EU-gelden moet vergemakkelijken. Ook in het werkprogramma van de Commissie voor 2016 wordt dit benadrukt. In dit verband heeft de Commissie eerder dit jaar een groep op hoog niveau in het leven geroepen die de vereenvoudiging voor de begunstigden van de Europese structuur- en investeringsfondsen moet monitoren.

3. Een strikt beleid van financiële correcties en terugvorderingen. Wanneer geld van de Europese belastingbetaler ten onrechte is uitgegeven, nemen wij maatregelen om het terug te halen. In de jaren 2009 tot en met 2014 bedroegen de financiële correcties en terugvorderingen gemiddeld 3,2 miljard EUR, oftewel 2,4% van de gemiddelde betalingen uit de EU-begroting. Dit is een effectieve manier om het geld van de belastingbetaler, bezien in een meerjarenperspectief, te beschermen.

4. Een betere controle op de besteding van EU-gelden door de lidstaten, die via het systeem van gedeeld beheer 80% van de EU-begroting beheren. De Commissie heeft maatregelen ontwikkeld die de lidstaten moeten aanmoedigen om hun beheers- en controlesystemen verder te verbeteren. Het is de bedoeling dat zij voordat de EU audits verricht onregelmatigheden opsporen, rapporteren en corrigeren, anders verliezen zij het geld dat aan hen is toegewezen.

Om de lidstaten daarbij te helpen, organiseert de Commissie de uitwisseling van goede praktijken, begeleiding en opleidingen voor de instanties die EU-gelden beheren, alsook seminars over foutenpercentages.

Meer informatie:

IP/15/6024

 

Contactpersoon voor de pers:

Voor het publiek: Europe Direct per telefoon 00 800 67 89 10 11 of e-mail