Bestuur Tweede Kamer stelt onderzoekscommissie in naar lek Commissie Stiekem

donderdag 12 november 2015

DEN HAAG (PDC i) - Het presidium i van de Tweede Kamer laat een commissie onderzoeken of er voldoende basis is om tot vervolging over te gaan in de kwestie rond het lekken van informatie uit de Commissie voor de Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten i, beter bekend als de commissie 'Stiekem'. Dat is een besloten overleg tussen de fractievoorzitters en de bewindslieden verantwoordelijk voor de inlichtingen- en veiligheidsdiensten waar geheime informatie in vertrouwen wordt gedeeld. 

Wie er in de commissie komen en en wat de precieze taak en onderzoeksvraag is zal door Kamervoorzitter Van Miltenburg i worden toegelicht in een brief aan de Kamer.

Het Presidium heeft het besluit genomen zonder dat zij de beschikking heeft over de inhoudelijke informatie van het Openbaar Ministerie i, dat onderzoek deed naar de zaak. Het OM stelde een onderzoek in naar het lekken van informatie nadat VVD-fractievoorzitter Zijlstra i in maart 2014 aangifte had gedaan. 

Het Openbaar Ministerie stelt echter niet bevoegd te zijn om verder onderzoek te doen, omdat het om een mogelijk ambtsmisdrijf van een lid van het parlement gaat.

Uit de commissie Stiekem werd mogelijk gelekt over een geheim overleg over het doorspelen van belgevens door Nederland aan de Verenigde Staten. Een reconstructie van die bijeenkomst kwam in februari 2014 in NRC Handelsblad, nadat een deel van de oppositie een motie van wantrouwen tegen minister Plasterk had ingediend omdat die de Kamer niet over de kwestie zou hebben geïnformeerd. De fractievoorzitters bleken echter in de commissie Stiekem op de hoogte te zijn gebracht. Toen NRC met de reconstructie van deze kwestie kwam, deed Zijlstra aangifte van het lekken van informatie uit de commissie Stiekem.

Bron: Tweede Kamer, ANP