Oekraïne-referendum: Nee is Nee!

Met dank overgenomen van Tweede Kamerfractie Groep-Bontes/Van Klaveren (GrBvK) i, gepubliceerd op woensdag 12 oktober 2016.

Voorzitter, premier Rutte zei vorige week dat hij een plan heeft met Nederland. Een ambitie zelfs. Nog nooit waren woorden zo leeg en betekenisloos.

Want, Voorzitter, ruim 180 dagen na het Oekraïne-referendum weet hij nog steeds niet wat hij met de “Nee-stem” moet doen. In Brussel werd het geen seconde uitgedragen. En nu wil deze radeloze premier zelfs dat de oppositiepartijen hem uit de brand gaan helpen met geheime gesprekken in achterkamertjes.

Het is allemaal een absurde vertoning. De minister-president heeft al maanden lak aan de democratische stem van zijn eigen bevolking, van miljoenen Nederlanders. Hij doet alles om Brussel te behagen. Zijn optreden is het ambt volstrekt onwaardig.

Vandaag roepen wij hem voor de zoveelste keer op om helderheid te geven. Met welke inzet gaat hij naar de Europese top? Wat besprak hij maandag met de oppositiepartijen? Gaat hij het verdrag toch gewoon ratificeren als er een velletje papier aan wordt geniet met de Nederlandse bezwaren?

Het zou beschamend, ondemocratisch en voor ons totaal onacceptabel zijn. Wij zeggen voor eens en altijd: Nederland mag het verdrag niet ratificeren. Nooit. Nee is Nee.

Voorzitter, het krachteloze optreden van premier Rutte zien we ook bij de MH17. Nu de Russische betrokkenheid is aangetoond, moeten de sancties tegen Moskou natuurlijk worden verzwaard. Gaat de premier daarvoor pleiten bij de Europese top? Graag een reactie.

Tenslotte, Voorzitter, haalt de EU-veerdienst vlak voor de Libische kust bijna dagelijks duizenden migranten op. Europa kan deze golven met gelukszoekers echt niet meer aan.

Wij zeggen: breng deze mensen meteen terug naar Libië en kopieer zo snel mogelijk het Australische asielmodel. Het is tijd voor verstandig en rationeel beleid.

Dank u wel.