Geen gesubsidieerd moslima-zwemmen

Met dank overgenomen van Tweede Kamerfractie Groep-Bontes/Van Klaveren (GrBvK) i, gepubliceerd op dinsdag 25 oktober 2016.

Vragen van de Leden Van Klaveren en Bontes (VNL) aan de minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid en de minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap over ‘moslima-zwemmen’ in Limburg.

  • 1. 
    Hebt u kennis genomen van het bijgevoegde zwemschema waaruit blijkt dat een openbaar zwembad aparte moslima-zwemuren aanbiedt?
  • 2. 
    Hoe oordeelt u over het gegeven dat een gesubsidieerd zwembad tijdens bepaalde uren gereserveerd wordt voor enkel islamitische vrouwen, de ramen dan worden geblindeerd, er geen mannelijk personeel aanwezig is en er wordt toegezien op naleving van geloofsovertuigingen?
  • 3. 
    Kunt u aangeven wie er toezicht houdt op de “naleving van geloofsovertuigingen” in het zwembad, wat dit precies inhoudt en of u eveneens van mening bent dat dit in Nederland absurd en ongehoord is?
  • 4. 
    In hoeverre deelt u onze visie dat hier sprake is van gesubsidieerde sekse- en religie-apartheid en hoe verhoudt dit zich tot de emancipatie van vrouwen en het bestaande integratiebeleid?
  • 5. 
    Bent u, in navolging van onze fractie, van mening dat dit soort faciliteiten niet thuishoort binnen een seculiere en moderne Westerse staat? Zo neen, waarom laat u dit soort anti-integratie activiteiten bestaan?
  • 6. 
    Bent u bereid om een einde te maken aan dit soort vormen van zwemmen en nu eindelijk eens pal te gaan staan voor de gelijkheid van mannen en vrouwen in Nederland, en dit ook uit te dragen als het de islam betreft? Zo neen, waarom niet?