D66 neemt initiatief voor tweede lezing deconstitutio­nalisering kroonbenoeming

donderdag 4 mei 2017

DEN HAAG (PDC ) - Het Tweede Kamerlid voor D66 Rob Jetten heeft vandaag het wetsvoorstel in tweede lezing bij de Tweede Kamer aanhangig gemaakt om op enigerlei wijze de gekozen burgemeester mogelijk te maken. Het wetsvoorstel houdt in dat niet langer in de Grondwet is vastgelegd dat de Kroon de commissaris van de Koning en de burgemeester benoemt. Er wordt dan ook wel gesproken over de 'deconstitutionalisering van de kroonbenoeming '.

Het voorstel van D66 - oorspronkelijk een initiatief van Gerard Schouw - is in eerste lezing zowel in de Tweede als Eerste Kamer aangenomen. Voor Grondwetswijzigingen is het echter nodig dat het voorstel in een tweede lezing door een nieuw samengestelde Tweede Kamer wordt bekeken en vervolgens nogmaals door de Eerste Kamer wordt behandeld.

Ook als het huidige voorstel voor Grondwetswijziging in tweede lezing wordt aangenomen, blijft de huidige benoemingsprocedure voorlopig van kracht. In het voorstel is namelijk vastgelegd dat een wet de benoemingsprocedure moet gaan regelen. Het parlement zal - na wijziging van de Grondwet - moeten besluiten over de nieuwe wijze van benoemen.

Bron: TK 34716