Instemming met probleemanalyse staatscommissie

woensdag 1 november 2017

DEN HAAG (PDC ) - Er valt weinig af te dingen op de door de Staatscommissie parlementair stelsel geformuleerde zes urgente problemen van ons democratisch bestel. Dat was de conclusie van een bijeenkomst van de Staatscommissie met deskundigen en betrokkenen die als zogenoemde 'buitenring' fungeert.

Het vraagstuk van representatie - herkennen burgers zich nog in de door hen gekozen afgevaardigden - wordt als grootste probleem gezien. Tegelijkertijd is er het besef dat beeldvorming in de media en complexiteit van het bestuur daaraan zeker bijdragen. Dat maakt het aandragen van oplossingen niet eenvoudig, zo was een algemene conclusie. Er zijn verder twijfels over het vergroten van vertrouwen in de politiek door institutionele veranderingen.

De Staatscommissie zal de bijdragen uit de bijeenkomst, maar ook andere (digitale) reacties, meenemen bij het opstellen van het eindrapport. Er zullen nog meer van dergelijke bijeenkomsten plaatsvinden. De staatscommissie moet in 2019 klaar zijn met haar werk.