D66-senator Engels: het aanpassen van de grondwet is te ingewikkeld

dinsdag 11 september 2018

DEN HAAG (PDC i) - Het is te ingewikkeld om de Nederlandse grondwet i te wijzigen. Dat stelt D66 i-senator Hans Engels i in een interview met de Volkskrant. Engels is fractievoorzitter van D66 in de Eerste Kamer i. Voor een wijziging zijn twee stemrondes nodig, waarbij er in de tweede ronde een tweederde meerderheid moet worden behaald. Volgens Engels kan een minderheid daardoor te makkelijk wijzigingen tegenhouden.

De senator zou liever zien dat er bij een voorstel voor een grondwetswijziging één stemronde is waarbij een gekwalificeerde meerderheid wordt vereist, met aansluitend een bindend referendum. Op die manier zou het proces volgens Engels minder ingewikkeld en langdurig worden.

Ook het feit dat een rechterlijke constitutionele toetsing i in artikel 120 i wordt verboden is Engels een doorn in het oog. Rechters kunnen daardoor wetten en verdragen niet aan de Grondwet toetsen. Engels vindt dat burgers wel naar de rechter moeten kunnen stappen wanneer ze vinden dat overheidsbesluiten verkeerd uitpakken.

Als deze mogelijkheid zou bestaan zou ook de rol van de Eerste Kamer veranderen. Engels zou deze dan het liefst afschaffen. Hij erkent echter dat dit niet haalbaar is en ziet het veranderen van het vetorecht in een terugzendrecht als beste optie. In plaats van wetgeving tegenhouden kan de Eerste Kamer deze wetgeving dan alleen terugsturen naar de Tweede Kamer met de opdracht er nog eens goed naar de kijken. Dat zou de Eerste Kamer volgens Engels een meer reflecterende rol geven, die minder gepolitiseerd is.

Engels signaleert dat burgers meer verantwoordelijkheid willen. Volgens hem bestaat er onvrede onder burgers omdat ze veel minder te zeggen hebben dan waartoe ze in staat zijn. De uitdaging van de politiek is om daaraan op een verstandige wijze tegemoet te komen.

Bron: de Volkskrant