Raad Vervoer, Telecommunicatie en Energie (Vervoer), 3 december 2018 - Voornaamste resultaten

Met dank overgenomen van Raad van de Europese Unie (Raad) i, gepubliceerd op dinsdag 4 december 2018, 6:00.

Videobeelden van de Raad Vervoer, Telecommunicatie en Energie (Vervoer) op 3 december 2018 in Brussel

Voornaamste resultaten

De Raad heeft zijn standpunt (algemene oriëntatie) bepaald over een belangrijke hervorming van de wegvervoers­sector, die betrekking heeft op onder meer de arbeidsomstandigheden van bestuurders, bijzondere regels voor de detacheringvan bestuurders in het internationaal vervoer, toegang tot de markt voor het goederen­vervoer over de weg, en betere handhaving.

Deze hervorming zal de hoognodige duidelijkheid scheppen voor het goederenvervoer over de weg. Wij hebben een evenwichtig resultaat bereikt dat zorgt voor fatsoenlijke arbeids­omstandigheden voor bestuurders, een goed functionerende eengemaakte markt voor vervoersondernemingen, en efficiënte controlemethoden voor en samenwerking tussen handhavingsautoriteiten.

Norbert Hofer, Oostenrijks Minister van Verkeer, Innovatie en Technologie, en voorzitter van de Raad

Duidelijker, billijker en beter afdwingbare regels voor vrachtwagenchauffeurs - Raad bepaalt standpunt (persmededeling 4 december 2018)

De Raad bereikte tevens een algemene oriëntatie over een voorstel om gecombineerd vervoer concurrerender te maken ten opzichte van goederenvervoer dat uitsluitend over de weg verloopt.

Gecombineerd vervoer stimuleren - Raad bepaalt onderhandelingsstandpunt (persmededeling 4 december 2018)

De Raad heeft zijn standpunt (partiële algemene oriëntatie) bepaald over een voorstel om ervoor te zorgen dat het EU-vlaggenschipprogramma Connecting Europe Facility (CEF) belangrijke projecten in de sectoren vervoer, digitaal en energiebeleid zal blijven financieren na 2020.

De faciliteit is er om de lidstaten te helpen op hun pad naar een koolstofarme samenleving, digitalisering en vlottere mobiliteit.

Norbert Hofer, Oostenrijks Minister van Verkeer, Innovatie en Technologie, en voorzitter van de Raad

De sectoren vervoer, digitaal en energie ondersteunen - Raad bepaalt standpunt over Connecting Europe Facility (persmededeling 3 december 2018)

De Raad bereikte tevens een algemene oriëntatie over voorstellen inzake de versterking van het beheer van de verkeersveiligheid van weginfrastructuur, de instelling van een Europees maritiem éénloketsysteem voor meldingsformaliteiten voor schepen, en de stroomlijning van regels voor de opleiding van zeevarenden.

Veiliger wegen - Raad bepaalt standpunt over een beter beheer van de weginfrastructuur (persmededeling 3 december 2018)

Modernisering scheepsmeldingssystemen: Raad bepaalt standpunt over maritiem éénloketsysteem (persmededeling 3 december 2018)

Opleiding van zeevarenden: Raad bepaalt standpunt over gestroomlijnd kader (persmededeling 3 december 2018)

De ministers beoordeelden de vorderingen met een aantal voorstellen, waaronder de beëindiging van de omschakeling tussen winter- en zomertijd en de actualisering van de rechten van reizigers in het treinverkeer.

De Raad nam voorts conclusies over de binnenvaart aan.

Potentieel van de binnenvaart ten volle benutten (persmededeling 3 december 2018)

Informatie over de zitting

Zitting nr. 3658-1

Brussel

3 december 2018

Vooraf (documenten)

Achtergrondnota - Raad Vervoer, Telecommunicatie en Energie (Vervoer), 03/12/2018 Dit document is momenteel alleen beschikbaar in de volgende talen:

EN FR

Voorlopige agenda

Voorlopige agenda - corrigendum 1

Indicatief programma

Lijst van A-punten, wetgevingsberaadslagingen

Lijst van A-punten, niet-wetgevingswerkzaamheden

Na afloop (documenten)

Resultaten van de Raadszitting Dit document is momenteel alleen beschikbaar in de volgende talen:

EN FR

Deelnemerslijst Dit document is momenteel alleen beschikbaar in de volgende talen:

EN

Videobeelden van de zitting