EU-voorzittersdebat: Spitzenkandidaat Manfred Weber (EVP)

Met dank overgenomen van Europees Parlement (EP), gepubliceerd op maandag 6 mei 2019.

Manfred Weber is één van de kandidaten voor het voorzitterschap van de Europese Commissie die op 15 mei deelneemt aan een live Eurovisiedebat in het Parlement in Brussel.

Over Weber

Naam: Manfred Weber

Europese politieke partij: Europese Volkspartij (EVP)

Nationaliteit: Duits

Leeftijd: 46

Carrière:

  • 2014: Voorzitter van de EVP-fractie in het Europees Parlement
  • 2004: Verkozen in het Europees Parlement
  • 1996 - 2014: Oprichter en manager van adviesbureau
  • 1991 -1996: Bouwkunde, Technische Universiteit München

Over het debat

Politieke partijen hebben kandidaten voorgesteld voor de voorzittersfunctie van de Europese Commissie voorafgaand aan de Europese verkiezingen.

De lijsttrekker die door de Raad is voorgedragen en die in staat is een meerderheid in het Parlement te behalen, wordt bij stemming in het Parlement gekozen tot voorzitter van de Europese Commissie.

De Duitse term spitzenkandidaten wordt ook gebruikt om te verwijzen naar de lijsttrekkers. Dit systeem werd voor het eerst gebruikt in 2014 om de huidige Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker te selecteren.

Het voorzittersdebat - EU-verkiezingen 2019, dat op 15 mei om 21.00 uur MET plaatsvindt, is een gelegenheid om te ontdekken met welke onderwerpen de lijsttrekkers zich bezighouden. Het debat zal geleid worden door drie tv-moderators. De volgorde van de sprekers wordt bepaald middels een loting.

Sommige politieke partijen hebben meer dan één lijsttrekker benoemd, maar slechts één enkele kandidaat voorgedragen om hen in het debat te vertegenwoordigen.

De Europese Volkspartij is afgestemd met de EVP-fractie in het Europees Parlement.

Meer informatie

Productinformatie

REF.: 20190418STO42637

Gecreëerd: 06-05-2019 - 14:05