Parlement beslist over nieuwe Commissievoorzitter

Met dank overgenomen van Europees Parlement (EP), gepubliceerd op maandag 15 juli 2019.

Parlementsleden stemmen op dinsdag 16 juli over de kandidaat voor het voorzitterschap van de Europese Commissie.

De Duitse minister van Defensie, Ursula von der Leyen, die door de Europese Raad voor de voorzittersfunctie werd genomineerd, zal haar programma uiteenzetten en het om 9.00 uur MET bespreken met Parlementsleden. Om 18.00 MET stemmen de Parlementsleden over haar kandidatuur.

Om Commissievoorzitter te worden, moet von der Leyen de steun krijgen van een absolute meerderheid van Parlementsleden. Vanaf vandaag moet ze minstens 374 stemmen krijgen, wat via stembiljetten en een geheime stemming gaat.

Hoewel ze de steun heeft van EU-leiders en lid is van de politieke partij die de meeste zetels bij de Europese verkiezingen heeft verkregen, was von der Leyen geen lijsttrekker. Dit feit werd door veel Parlementsleden bekritiseerd.

Politieke fracties hebben von der Leyen al onderworpen aan moeilijke vragen over haar plannen voor de Commissie.

Als zij er niet in slaagt een meerderheid te behalen, zou de Europese Raad een andere kandidaat moeten voorleggen.

Na de verkiezingen van mei, is de verkiezing van de volgende voorzitter van de Europese Commissie een van de eerste taken van het nieuwe, rechtstreeks verkozen Europees Parlement.

Zodra de nieuwe voorzitter van de Europese Commissie is goedgekeurd, kan de oprichting van de nieuwe Commissie van start gaan. De parlementaire commissies zullen hoorzittingen houden met elk van de kandidaat-commissarissen om te beoordelen of zij geschikt zijn voor de portefeuille waaraan zij zijn toegewezen. Dit gebeurt voordat de leden van het Europees Parlement over de Commissie als geheel stemmen.

De stemming over de nieuwe Commissievoorzitter zal op 16 juli vanaf 9.00 uur MET plaatsvinden in het Parlement. Klik hieronder om het live te volgen.

Access to video: LIVE: Stemming voorzitterschap Europese Commissie

Volg de stemming over het voorzitterschap van de Europese Commissie live vanuit Straatsburg.

Productinformatie

REF.: 20190711STO56841

Gecreëerd: 15-07-2019 - 11:13