Actualiteitendebat: 'Anders kiezen: alternatieve kiesstelsels voor Nederland'

Met dank overgenomen van Montesquieu Instituut.
Rode potlood

Dit Actualiteitendebat werd georganiseerd naar aanleiding van de policy paper 'Vergezichten over Vertegenwoordiging' van Simon Otjes en Kristof Calvo.

Al jaren schrijven commentatoren over de groeiende kloof tussen burger en politiek en de mate van vertrouwen in de politiek. In het najaar van 2018 werd tevens door de staatscommissie parlementair stelsel een onderzoeksrapport i gepresenteerd met daarin advies over hervormingen binnen het Nederlandse parlementair stelsel. Het debat over een nieuwe politieke cultuur woedt dus volop. In dit debat blijven de kiessystemen onderbelicht, terwijl deze systemen invloed kunnen hebben op het concrete functioneren van individuele parlementsleden en het parlement als geheel.

Wetenschappers stellen op basis van internationaal onderzoek dat Nederland een relatief hoog niveau van politiek vertrouwen kent en dat juist ons kiesstelsel hieraan bijdraagt. Tegelijkertijd blijkt echter ook dat een aanzienlijke groep kiezers zich onvoldoende vertegenwoordigd voelt door Kamerleden.

Kunnen aanpassingen aan verkiezingen deze kloof dichten en het vertrouwen van kiezers vergroten? Welke vormen van verkiezing of vertegenwoordiging zijn mogelijk? Op deze vragen en vele andere vragen ging het Actualiteitendebat op maandag 1 november 2021 dieper in.

Het panel bestond uit NRC-journalist Wafa Al Ali i, VVD-Eerste Kamerlid Henk Jan Meijer i, Belgisch Kamerlid voor de Vlaamse Groenen Kristof Calvo i en universitair docent Nederlandse politiek Simon Otjes i (Universiteit Leiden). Calvo en Otjes verzorgden ook de inleiding van het debat. De moderator was Eva Kuit i.

Inhoudsopgave van deze pagina:

1.

Video-opname

Voor het afspelen van deze video is Flash nodig. Klik op deze link om de nieuwste versie te downloaden.
Fragmenten onder
Fragmenten rechts (in popup)
Fragmenten verbergen
 
 
00:00
09:34
22:16
54:24
Welkomstwoord door Eva Kuit
Inleiding door Simon Otjes en Kristof Calvo
Discussie
Vragen

2.

Foto-impressie

 

Fotograaf: Kevin Bergenhenegouwen / PDC

Bij gebruik van deze foto's graag de bron vermelden.

3.

Podcast

TitelAnders kiezen: alternatieve kiesstelsels voor Nederland
Spreker(s)Simon Otjes, Kristof Calvo, Henk Jan Meijer, Wafa Al Ali en Eva Kuit (debatleider)
Duur1 uur, 16 minuten, 43 seconden
DownloadMP3

4.

Democratie in Debat

Het Actualiteitendebat is onderdeel van Democratie in Debat, een samenwerking van het Montesquieu Instituut, Nieuwspoort i, ProDemos i en Filmhuis Den Haag i.

 
Democratie in Debat