Videoconferentie van de ministers van Telecommunicatie, 7 december 2020 - Voornaamste resultaten

Met dank overgenomen van Raad van de Europese Unie (Raad) i, gepubliceerd op maandag 7 december 2020, 16:30.

Voornaamste resultaten

Wet gegevensbeheer

Tijdens hun informele video­conferentie hebben de ministers van Telecommunicatie een oriënterend debat gehouden over een wet gegevensbeheer. De Commissie kwam hiervoor op 25 november met een voorstel, als eerste wetgevings­initiatief in het kader van de Europese datastrategie 2020. Dit belangrijke voorstel moet de beschikbaarheid van gegevens voor hergebruik over de verschillende sectoren en grenzen heen bevorderen. Het zal een centrale rol spelen bij het tot stand brengen van EU‑brede inter­operabele dataruimten in strategische sectoren zoals energie, mobiliteit en gezondheid.

Peter Altmaier, Duits minister van Economische Zaken en Energie, en voorzitter van de vergadering

Tijdens het debat is gewezen op het groeiende belang van gegevens in onze samenleving en economie. Het is dan ook cruciaal dat ze toegankelijker worden. We hebben veilige en betrouwbare structuren en processen nodig, en daar gaat het bij gegevens­beheer om.

Peter Altmaier, Duits minister van Economische Zaken en Energie, en voorzitter van de vergadering

De ministers waren over het algemeen tevreden over het voorstel, dat een belangrijke stap is op weg naar een sterke Europese data-economie en een groter concurrentie­vermogen.

De ministers vonden het belangrijk om het delen van gegevens door particulieren en bedrijven aan te moedigen. Het is daarvoor wel essentieel dat het vertrouwen van burgers en bedrijven hierin wordt versterkt. Een duidelijk en transparant wetgevings­kader dat garant staat voor privacy en veiligheid is daarbij onmisbaar.

Veel ministers beklemtoonden dat een mensgerichte aanpak nodig is waarbij burgers zelf de controle over hun gegevens hebben.

Een aantal delegaties benadrukten het belang van inter­operabiliteit voor het delen van gegevens. Ook moeten lock-in-effecten worden voorkomen.

Ook internationale gegevens­stromen kwamen ter sprake, en er werd op gewezen dat de handels­afspraken van de EU in dit opzicht moeten worden nagekomen en dat een gelijk speelveld essentieel is. Sommige ministers wezen op de samenwerking met gelijk­gestemde handelspartners op dit gebied.

Het debat zal sturing bieden voor de komende besprekingen van het voorstel in de Groep telecommunicatie. De Portugese minister wees erop dat de wet gegevens­beheer een topprioriteit wordt voor het aantredende Portugese voorzitterschap.

Nota over vergemakkelijking van het gebruik van gegevens voor een soevereine eengemaakte markt voor gegevens Dit document is momenteel alleen beschikbaar in de volgende talen:

EN

Diversen

Het voorzitterschap informeerde de ministers over een gezamenlijke verklaring van de lidstaten over een Europese initiatief inzake processors en halfgeleider­technologieën. Dat moet de Europese capaciteit voor de ontwikkeling van de volgende generatie processorchips versterken, zodat kan worden voldaan aan de gegevens­verwerkings­vereisten voor beveiligde 5G- en 6G-connectiviteit, supercomputers, kunstmatige intelligentie en vele andere toepassingen. Bij het afsluiten van de videoconferentie hadden 17 lidstaten de verklaring ondertekend.

Het voorzitterschap verstrekte informatie over een aantal lopende wetgevings­voorstellen.

Wat de e-privacyverordening betreft, moet er verder worden gewerkt.

Voortgangsverslag e-privacy Dit document is momenteel alleen beschikbaar in de volgende talen:

EN

Wat een tijdelijke afwijking van de e‑privacyrichtlijn voor de bestrijding van online seksueel misbruik van kinderen betreft, keurde het Coreper op 28 oktober een mandaat voor onderhandelingen met het Europees Parlement goed. Het voorzitterschap wil dit dossier nog steeds in de komende weken afronden.

Bestrijding online misbruik van kinderen: Raad gaat onderhandelen over tijdelijke maatregel (persmededeling, 28/10/2020)

De onderhandelingen met het Europees Parlement over het programma Digitaal Europa en de oprichting van een Europees kenniscentrum inzake cyberbeveiliging en een netwerk van coördinatiecentra zitten in de laatste fase. Het besluit over de vestigings­plaats van het kennis­centrum zal worden genomen door vertegenwoordigers van de regeringen van de lidstaten in de marge van de vergadering van het Comité van permanente vertegenwoordigers op 9 december.

Daarnaast lichtte het voorzitterschap de ministers in over de conclusies van de Raad van 2 december over de cyberbeveiliging van verbonden apparaten.

Cyberbeveiliging van verbonden apparaten - Raad neemt conclusies aan (persmededeling, 2/12/2020)

De Poolse delegatie verstrekte informatie over het rechtskader voor de beveiliging van netwerk- en informatiesystemen (NIS).

De Commissie informeerde de ministers over haar werkprogramma voor 2021.

Het aantredende Portugese voorzitterschap presenteerde zijn werk­programma voor de eerste helft van 2021.

Digitale toekomst voor Europa (achtergrond­informatie)

Cyberbeveiliging in Europa: betere regels en bescherming (achtergrond­informatie)

Informatie over de zitting

Zitting nr. VC-TTE-071220

Videoconferentie

7 december 2020

09:00

Vooraf (documenten)

Agenda Dit document is momenteel alleen beschikbaar in de volgende talen:

EN

Voorlopige verordening ter bestrijding van online seksueel misbruik van kinderen - Informatie van het voorzitterschap

Programma Digitaal Europa - Informatie van het voorzitterschap Dit document is momenteel alleen beschikbaar in de volgende talen:

EN

Oprichting van het Europees kenniscentrum voor industrie, technologie en onderzoek op het gebied van cyberbeveiliging en het netwerk van nationale coördinatiecentra - Informatie van het voorzitterschap Dit document is momenteel alleen beschikbaar in de volgende talen:

EN

Achtergrondnota Dit document is momenteel alleen beschikbaar in de volgende talen:

EN FR

Na afloop (documenten)

Videobeelden

Deelnemerslijst Dit document is momenteel alleen beschikbaar in de volgende talen:

EN


1.

Relevante EU dossiers