Raad Landbouw en Visserij, 28-29 juni 2021 - Voornaamste resultaten

Met dank overgenomen van Raad van de Europese Unie (Raad) i, gepubliceerd op maandag 28 juni 2021, 23:00.

Voornaamste resultaten

Infographic - Een eerlijker, groener en prestatie­afhankelijker EU-landbouwbeleid

Illustratie van een vrachtwagen die landbouwproducten vervoert Zie volledige infographic

Landbouw

Hervorming gemeenschappelijk landbouw­beleid

Het belangrijkste agendapunt voor de Raadszitting van juni was de hervorming van het gemeen­schappelijk landbouwbeleid (GLB). Het Portugese voorzitterschap vroeg de ministers het voorlopige akkoord over de hoofdpunten te aanvaarden dat tijdens de onderhandelingen met het Europees Parlement op donderdag en vrijdag was bereikt.

Na een bespreking van enkele van de belangrijkste punten, waaronder milieumaatregelen en de sociale dimensie van het GLB, stemden de ministers in met het voorlopige akkoord met het Parlement over de 3 verordeningen die het GLB-hervormings­pakket vormen. Nu zal de laatste hand worden gelegd aan de wetsteksten, waarna de EP-leden zal worden gevraagd om over het pakket te stemmen. Als de Raad de hervorming aanneemt, wordt ze EU-wetgeving.

Maria do Céu Antunes, minister van Landbouw van Portugal

Vandaag zijn we het meest ambitieuze GLB ooit overeengekomen. Het is een goed pakket voor landbouwers en voor Europa, dat het Europese agro­voedings­systeem zal versterken door het voor iedereen duurzamer en eerlijker te maken. Er komt een modern beleid dat de overgang naar groenere en klimaat­vriendelijkere landbouw ondersteunt, met meer sociale en arbeidsrechten, en waarbij alle landbouwers kunnen blijven concurreren.

Maria do Céu Antunes, minister van Landbouw van Portugal

Toekomst van het GLB (achtergrond­informatie)

Raad Landbouw en Visserij, 26-27 mei 2021

Marktsituatie

De ministers bespraken de situatie op de landbouwmarkt in hun lidstaat en vroegen de Commissie om in te gaan op hun bezorgdheden. Ze waren tevreden met het krachtige herstel van de levens­middelen­sector in de EU na de geleidelijke heropening van de horeca en de opheffing van de covidbeperkingen op het verkeer van personen en goederen. Toch meldden sommige lidstaten problemen in specifieke sectoren en regio's waardoor de producenten inkomsten waren misgelopen. Het ging onder meer om de brexit, de Afrikaanse varkenspest en de vogelgriep, hoge veevoederkosten en het ongewoon koude weer begin april.

Biologische bestrijdingsmiddelen

De ministers dienden bij de Commissie een verzoek in voor een studie over de introductie, evaluatie, productie, het in de handel brengen en het gebruik van biologische bestrijdings­middelen in de EU. Ook vroegen ze de Commissie om een voorstel voor mogelijke maatregelen te presenteren, indien uit de studie blijkt dat dit nodig is.

Biologische bestrijdings­middelen tegen plantenplagen zijn een duurzaam alternatief voor chemische producten. Nochtans regelen de lidstaten de beoordeling, het gebruik en de handel in bestrijdings­middelen op heel verschillende manieren. Een meer geharmoniseerd EU-kader zou ervoor kunnen zorgen dat deze middelen beter beschikbaar zijn en veiliger worden gebruikt.

Besluit van de Raad waarbij de Commissie wordt verzocht een studie over biologische bestrijdings­middelen in te dienen

Streefcijfer voor de bescherming van honingbijen

De Raad sprak over een specifiek beschermings­doel voor honingbijen. Als basis dienden de recentste richtsnoeren van de Europese Autoriteit voor voedselveiligheid (EFSA) over het risico van pesticiden­gebruik. Het ging daarbij vooral over de aanbeveling van de Commissie dat bijenkolonies met niet meer dan 10% mogen krimpen. Het voorstel luidt dat de lidstaten maatregelen moeten nemen als blijkt dat dit percentage als gevolg van pesticiden­gebruik wordt overschreden. De Commissie stelde ook voor om in de hele EU hetzelfde streefcijfer te hanteren. De EU-ministers waren het er in grote lijnen over eens dat er een ambitieus en specifiek cijfer moet komen om honingbijen tegen pesticiden te beschermen. Ze pleitten ervoor dat risico­beoordelingen gebaseerd moeten zijn op weten­schappelijke bevindingen en dat ze ook uitvoerbaar moeten zijn.

Ministers van Landbouw willen nieuwe aanpak voor bescherming honingbijen (persmededeling, 28 juni 2021)

Streefcijfer voor de bescherming van honingbijen

Visserij

Verordening visserijcontrole

De Raad bereikte een standpunt over de herziening van het visserij­controle­systeem. De herziening, die de Europese Commissie in mei 2018 voorstelde, moet de regels voor het toezicht op visserij­activiteiten moderniseren, efficiënter en doeltreffender maken, en zorgen voor de naleving van het gemeen­schappelijk visserijbeleid (GVB) en ander EU-beleid. Het is de eerste grote herziening van de regels sinds 2009. Het standpunt effent de weg voor de onderhandelingen met het Europees Parlement.

Ricardo Serrão Santos, Portugees minister van Maritieme Aangelegenheden

Een Raadsstandpunt over de verordening visserijcontrole was een belangrijke prioriteit voor het Portugese voorzitterschap. We zijn dan ook bijzonder tevreden met het resultaat van de besprekingen van vandaag. Het voorstel moet ervoor zorgen dat de visserijcontrole moderner en eenvoudiger wordt, en in lijn wordt gebracht met het visserijbeleid van de EU.

Ricardo Serrão Santos, Portugees minister van Maritieme Aangelegenheden

Gemeenschappelijk Visserijbeleid (GVB): stand van zaken en vangst­mogelijkheden voor 2022

De Commissie presenteerde haar jaarlijkse mededeling over de stand van zaken van het GVB en de vangst­mogelijkheden voor 2022 aan de Raad. De mededeling en de daaropvolgende discussie waren de eerste fase van het overleg tussen de lidstaten, adviesraden, belang­hebbenden en het publiek over de vangst­mogelijkheden voor 2022, dat loopt tot en met 31 augustus 2021.

Diversen

Richtlijn maritieme ruimtelijke ordening

De ministers kregen informatie over de uitvoering van de richtlijn maritieme ruimtelijke ordening, die in september 2014 in werking trad. De richtlijn is van toepassing op 22 lidstaten met kustgebieden, en de termijn voor de omzetting in nationaal recht was 31 maart 2021. De ministers bedankten de Commissie voor de informatie.

Europees Fonds voor maritieme zaken, visserij en aquacultuur (EFMZVA)

De Raad werd door de Commissie bijgepraat over de programmering van het Europees Fonds voor maritieme zaken, visserij en aquacultuur. Het ging daarbij vooral over het maximaliseren van de toegevoegde waarde van overheids­investeringen in visserij en aquacultuur. De Commissie merkte op dat het fonds een doorslag­gevende rol kan spelen bij de ondersteuning van de Europese visserij- en aquacultuursector, die een moeilijke periode doormaakt als gevolg van de brexit en de coronacrisis.

Verordening tot oprichting van het Europees Fonds voor maritieme zaken, visserij en aquacultuur - standpunt van de Raad

Situatie in het noordoostelijk deel van de Atlantische Oceaan

De ministers werden door de Franse, Ierse en Spaanse delegaties gebrieft over de situatie in het noordoostelijke deel van de Atlantische Oceaan wat betreft de visserij­betrekkingen met derde landen in de regio. Ze bespraken de gevolgen van het besluit van Noorwegen om het EU-quotum voor kabeljauw in het Svalbard-gebied te verlagen. Ook de unilaterale vaststelling van quota door IJsland en de Faeröer voor makreel in de Noordzee kwam aan bod.

Voedingssupplementen op de EU-markt

Het voorzitterschap presenteerde een verslag over de regels die in de EU gelden voor het in de handel brengen van voedings­supplementen, en stelde een aantal verbeteringen voor. De Raad pleitte er met name voor om de definitie van voedings­supplementen aan te passen, de voorwaarden voor toegang tot de markt verder te harmoniseren en consumenten en beroeps­beoefenaren bewuster te maken van de risico's van ongepaste of buitensporige inname van deze producten. Tijdens de gedachte­wisseling die daarop volgde, lieten veel lidstaten weten dat ze de conclusies van het verslag steunen.

Gezamenlijke actie tegen antimicrobiële resistentie en zorginfecties (JAMRAI)

De Commissie praatte de ministers bij over de Europese gezamenlijke actie tegen antimicrobiële resistentie en zorginfecties (EU-JAMRAI) en schetste de volgende stappen. Daarna spraken een aantal ministers hun steun uit voor het voorstel van de Commissie om antimicrobiële resistentie in alle lidstaten meer op dezelfde manier aan te pakken. Het voorzitterschap wees er ook op dat de dreiging wereldwijd is en dat daarom internationaal moet worden gehandeld.

Stand van zaken JAMRAI - informatie van de Commissie

Website JAMRAI

Pelsdierfokkerij in de EU

Oostenrijk en Nederland legden de ministers een door verscheidene andere delegaties ondertekende nota over de pelsdierfokkerij voor. Ze willen dat de Commissie maatregelen neemt om een einde te maken aan het fokken van pelsdieren voor bont in Europa. Als redenen voeren ze dierenwelzijn, ethische overwegingen en de risico's voor de volksgezondheid aan. Een aantal ministers spraken hun steun uit voor het voorstel.

49e conferentie van de directeuren van de betaal­organen van de EU

De Raad kreeg een samenvatting van de 49e conferentie van directeuren van de betaalorganen van de EU, die op 9 juni 2021 online plaatsvond. Aanwezig waren delegaties van de lidstaten, en vertegenwoordigers van de Commissie en de Europese Rekenkamer. Op de agenda stonden onder meer de GLB‑hervorming, audits en borging, het FaST-proefproject, belangen­conflicten en risicobeheer.

49e conferentie van de directeuren van de betaal­organen van de EU

Regionale landbouw­rekeningen en statistieken over landbouwinput en -output

Het voorzitterschap gaf een samenvatting van de besprekingen over de Commissie­voorstellen voor regionale landbouw­rekeningen en voor statistieken over de landbouwinput en -output, en benadrukte hoe nuttig deze verordeningen zouden zijn voor het toezicht op en de evaluatie van het gemeen­schappelijk landbouwbeleid.

Voorstel voor een verordening betreffende regionale landbouwrekeningen - mandaat van de Raad

Voorstel voor een verordening betreffende statistieken over landbouwinput en -output

Vierde conferentie van de landbouwministers van de Afrikaanse Unie en de Europese Unie

De Commissie bracht aan de ministers verslag uit over het resultaat van de 4e ministeriële conferentie van de Afrikaanse Unie (AU) en de Europese Unie (EU) van 22 juni 2021. Nadat een aantal lidstaten het woord hadden genomen, bedankte het voorzitterschap de Commissie en pleitte het andermaal voor het consolideren en versterken van de politieke dialoog over landbouw met partners in de Afrikaanse regio.

Vierde ministeriële conferentie van de Afrikaanse Unie (AU) en de Europese Unie (EU)

Recent natuurgeweld in Tsjechië

De Tsjechische delegatie sprak over de recente natuurramp in het land en de ernstige schade aan de landbouwsector. Ze vroeg de EU om financiële en andere bijstand. Veel lidstaten steunden het verzoek van Tsjechië en betuigden hun solidariteit.

Recente natuurramp en ernstige schade aan de landbouwsector

Informatie over de zitting

Zitting nr. 3806

Luxemburg

28-29 juni 2021

Vooraf (documenten)

Lijst van A-punten, wetgevings­beraadslagingen, COR 1

Lijst van A-punten, Niet-wetgevingswerkzaamheden

Lijst van A-punten, wetgevingsberaadslagingen

Voorlopige lijst van A-punten, toevoeging 2

Voorlopige lijst van A-punten, toevoeging 1

Voorlopige lijst van A-punten

Voorlopige agenda

Achtergrondnota Dit document is momenteel alleen beschikbaar in de volgende talen:

EN FR

Na afloop (documenten)

Deelnemerslijst 28.6.2021 Dit document is momenteel alleen beschikbaar in de volgende talen:

EN

Deelnemerslijst 29.6.2021 Dit document is momenteel alleen beschikbaar in de volgende talen:

EN

Resultaten van de Raadszitting Dit document is momenteel alleen beschikbaar in de volgende talen:

EN FR

Videobeelden Dit document is momenteel alleen beschikbaar in de volgende talen:

EN

Stemuitslagen zitting