Europeanen debatteren over manieren om democratie en de rechtstaat te versterken

Met dank overgenomen van Europees Parlement (EP) i, gepubliceerd op dinsdag 28 september 2021.

Ontdek wat er tijdens het tweede Burgerpanel van de Conferentie over de Toekomst van Europa op 24-26 september besproken werd.

Link naar de video: Burgers bespreken Europese waarden en rechten

(Duur van de video:02:15)

Ongeveer 200 Europeanen van verschillende leeftijden, nationaliteiten en achtergronden kwamen samen in Straatsburg om ideeën uit te wisselen over democratie, waarden, rechten, veiligheid en de rechtstaat in de EU i tijdens het tweede burgerpanel van de Conferentie over de toekomst van Europa.

“Het is nodig om verder te werken aan de sensibilisering van de Europese Unie, het werk van de instellingen aan regelgeving en het welzijn van de inwoners,” zei Gašper Dovžan, Sloveense staatssecretaris van het ministerie van buitenlandse zaken en medevoorzitter van de Conferentie namens de Raad i.

“De EU vertegenwoordigt ons dagelijkse leven, en we mogen dit niet vanzelfsprekend vinden (...). We moeten ervoor vechten. We moeten ons ervan bewust zijn dat een beter leven voor ons allemaal alleen maar mogelijk is in een vreedzaam en verenigd Europa”, zei hij tegen de deelnemers.

Oproep voor engagement, inclusie en gelijkheid

Een aantal van de onderwerpen die aan bod kwamen waren onder andere de deelname aan de Europese verkiezingen verbeteren via betere informatiecampagnes, bescherming van het proces tegen buitenlandse inmenging en de EU-instellingen dichter bij de mensen brengen.

Andrea uit Italië zei: “Een Europa dat dichter bij haar burgers staat en waar de burgers zich echt deel van voelen kan een effect hebben op het leven van iedereen: op ons werk en onze levenskeuzes, op de manier waarop we kijken naar onze vrijheden en naar onze plek binnen de maatschappij”.

Deelnemers benadrukten het belang om verder te kijken dan ieders nationale perspectief en te luisteren naar ervaringen van andere landen.

Ze riepen ook op tot meer aandacht voor gendergelijkheid en integratie.

“Ik hoop dat Europa meer voor mijn dagelijks welzijn kan zorgen. Het betekent toegang tot cultuur, sport, een financiële basis en minder stress (...), waardoor iedereen een leven kan leiden dat bij hen past”, zei Yola, van Frankrijk.

De belangrijkste gespreksonderwerpen

De panelleden hebben vijf prioriteiten geselecteerd om tijdens de volgende vergaderingen te bespreken:

  • Rechten en non-discriminatie verzekeren
  • Democratie en de rechtstaat beschermen
  • Hervorming van de EU
  • De Europese identiteit opbouwen
  • Burgerparticipatie verbeteren

De zaken die binnen deze onderwerpen aan bod zullen komen zijn onder andere: onderwijs over democratie, media-informatie, privacy, mensenrechten, integratie van mensen met een handicap, bescherming tegen seksueel geweld, migratie beheersen en gendergelijkheid.

Het panel selecteerde 20 vertegenwoordigers om deel te nemen aan de Plenaire sessie van de Conferentie en om een debat te voeren met vertegenwoordigers van de EU-instellingen en nationale parlementen.

Wat ligt er in het verschiet?

Het burgerpanel over “democratie, waarden, rechten, veiligheid en de rechtstaat” zal op 12-14 november online samenkomen. Een derde sessie zal op 10-12 december in Firenze plaatsvinden.

Het derde panel zal op 1-3 oktober voor de eerste keer in Straatsburg samenkomen om het over “klimaatverandering, het milieu en gezondheid” te hebben.

De voorstellen van de panels moeten de Conferentie helpen met het formuleren van aanbevelingen, gepland in de lente van volgend jaar.

Doe mee en deel jouw ideeën over de toekomst van Europa via het platform van de Conferentie!

Ontdek wat besproken werd tijdens het eerste panel.

Ontdek meer over het Europese Burgerpanel in onze video.

Meer informatie

Productinformatie

REF.: 20210923STO13418