Adviesorgaan Raad van Europa oordeelt hard over Nederlandse politieke cultuur

dinsdag 12 oktober 2021

DEN HAAG (PDC i) - Trouw en RTL melden dat de Commissie van Venetië i hard oordeelt in hun rapport over de staat van de Nederlandse politieke cultuur. Zij hebben de conceptversie van het rapport ingezien en hebben verschillende aanbevelingen en observaties uit het rapport wereldkundig gemaakt. De Commissie deed het onderzoek op verzoek van de Tweede Kamer, naar aanleiding van een aangenomen motie van Pieter Omtzigt.

Trouw meldt dat er verregaande hervormingen nodig zijn op het gebied van wetgeving, utvoering en rechtspraak. Het is van belang dat de positie van zowel het parlement als van individuele Kamerleden versterkt wordt. Het concept-rapport hekelt de politieke en bestuurlijke cultuur waarin informatie niet gedeeld wordt met het parlement en de Kamerleden van coalitiepartijen gezien worden als 'opstandig' zodra zij kritische vragen gaan stellen.

Eén van de voorstellen is om Kamerleden en parlementaire commissies veel meer ondersteuning te geven. Ook zou een onderzoekscommissie in het parlement niet alleen per meerderheid ingesteld moeten kunnen worden, maar ook door een minderheid. De manier waarop de overheid informatie opslaat zou ook verbeterd moeten worden.

De Tweede Kamer krijgt ook kritiek op de manier waarop ze haar rol als medewetgever uitvoert. De Kamer had een grote rol bij het totstandkomen van de wet waardoor veel ouders in de problemen kwamen en hierbij heeft de Kamer, volgens de Venetië-Commissie, onvoldoende oog gehad voor de basis van behoorlijk bestuur: redelijkheid en billikheid.

De Venetië-Commissie meldt echter ook in het rapport dat de veranderingen die zijn aangekondigd door de regering na het aftreden van Rutte III een goede stap zijn voor verbetering van de bestuurlijke cultuur in Nederland.

Bron: Trouw, RTL