Europa Vandaag: Kroatië straks nóg een aantrekkelijkere vakantiebestemming?

woensdag 9 november 2022

Europa Vandaag brengt u dagelijks op de hoogte van de activiteiten in de Europese politiek. Geselecteerd en becommentarieerd door de redactie van Europa-Nu.nl. Raadpleeg dagelijks de rubriek om op de hoogte te blijven van Europese ontwikkelingen!

 
Jachthaven op het Kroatische eiland Krk
Bron: © Rianne van Rossum

Kroatië straks nog een aantrekkelijkere vakantiebestemming?

In plenair debat bespreekt het Europees Parlement vandaag de conclusies van de EU-top die plaatsvond van 20 tot 21 oktober. De parlementariërs willen ingewikkeldheden met Iran, Rusland en de energiecrisis het hoofd bieden. Ook bespreken ze het Commissievoorstel RePowerEU en ontwikkelingen op het gebied van digital finance.

In het oog springt het debat over de Republiek Kroatië die naar het ontwerp-besluit van de Raad alles in huis heeft om toe te treden tot het Schengen-acquis. Dit zogenoemde 'acquis' verwijst naar alle akkoorden en besluiten die getekend zijn met betrekking tot het Schengengebied. Als Kroatië straks ook een 'Schengenland' wordt, betekent dit dat de landsgrenzen voor personenverkeer verdwijnen. Best praktisch nu Kroatië zo'n populaire vakantiebestemming is geworden!


 
Didier Reynders
Bron: European Commission

Commissie Europese Zaken in gesprek met Reynders

De Tweede Kamercommissie voor Europese Zaken zal vandaag in gesprek gaan met Eurocommissaris voor Justitie, Didier Reynders. Deze ontmoeting is ingepland om te kletsen over het Rechtsstaatrapport 2022 van de Europese Commissie. Het ministerie van Buitenlandse Zaken zit ook aan tafel.

Kletsen dekt de lading van dit gesprek misschien niet helemaal. In het rapport deed de Commissie traditiegetrouw een aantal gerichte aanbevelingen aan Nederland. De digitalisering van het rechtsstelsel zou moeten worden verbeterd. Idealiter staat de gedragscode voor ministers en staatssecretarissen zwart op wit. De regels rondom draaideurpraktijken mogen inmiddels wel worden afgerond. En tot slot adviseert de Commissie vaart te zetten achter de follow-up van de toeslagenaffaire.

Het rapport gaf Nederland een schop onder de kont, gelukkig ving de Tweede Kamer de adviezen goed op. Hopelijk is de ontmoeting met Reynders vandaag vooral constructief.


En verder...

Ontvangt Eurocommissaris Nicolas Schmit minister Dennis Wiersma voor Primair en Voortgezet onderwijs. Officieel heeft de EU geen bevoegdheden over het onderwijsbeleid van lidstaten. Maar een uitwisseling van adviezen en kennis kan nooit kwaad.

Tijdens de plenaire vergadering van de Tweede Kamer wordt er vandaag gedebatteerd over de begroting van Buitenlandse Zaken en Wet implementatie van EU-richtlijn gegevensuitwisseling digitale platform economie. Deze wet verplicht digitale platformen die data verzamelen over online verkopers te rapporteren aan de belastingsdienst. Op deze manier hoopt de EU meer transparantie te creeëren over het inkomen van verkopers op digitale platformen.


Europa in een oogopslag

 

Datum & tijd

Organisatie

Agenda

9 november

Europees Parlement

Plenaire week

 

9 november

Europese Commissie

Commissie Europese Zaken

9 november

Europese Commissie

Schmit ontmoet minister Wiersma

9 november

Tweede Kamer

Plenaire vergadering