Europa Vandaag: Timmermans moet leveren, Hongarije moet vrezen

vrijdag 18 november 2022

Europa Vandaag brengt u dagelijks op de hoogte van de activiteiten in de Europese politiek. Geselecteerd en becommentarieerd door de redactie van Europa-Nu.nl. Raadpleeg dagelijks de rubriek om op de hoogte te blijven van Europese ontwikkelingen!

 
From left to right: Mr Frans TIMMERMANS, Vice President of the European Commission; Ms Ekaterina ZAHARIEVA, Bulgarian Minister for Foreign Affairs.
Bron: The Council of the European Union

Komt Timmermans met de kous op de COP thuis?

Klimaattop COP27 komt vandaag ten einde. Green Deal i-Eurocommissaris Frans Timmermans i legt vandaag een verklaring af tijdens de plenaire slotzitting. De Eurocommissaris kondigde eerder al aan dat de EU gaat versnellen bij het verminderen van de uitstoot in 2030. In plaats van 55% gaat het nu om 57% vermindering ten opzichte van 1990. Climate Action Network (CAN) noemde dit overigens "kruimels", en vindt dat de vermindering naar 65% moet gaan.

Gastland Egypte publiceerde donderdag een eerste versie van de slotverklaring, waar de EU haar ongenoegen uitte. Egypte sprak over "diepe treurnis" omdat ontwikkelde landen "blijven tekortschieten" in het verminderen van de uitstoot van broeikasgassen. Volgens Europese betrokkenen zijn de Egyptische wensen onrealistisch.

Een ander heikel punt is het vergoeden van klimaatschade. Een groep ontwikkelingslanden, plus China, pleit voor de oprichting van een speciaal fonds, bekostigd door rijke landen. Timmermans wil daar niets van weten: hij wil de schade via bestaande structuren financieren. Opvallend is de rol van China, dat zich in sommige gevallen nog beschouwt als ontwikkelingsland.

Volgens Timmermans moet er vandaag nog een grote hoeveelheid werk worden verzet. Mocht er geen overeenstemming bereikt worden, lijkt verlenging van de top onvermijdelijk.


 
Hongaarse en Europese vlag © PDC

Hongarije verder in het nauw?

In deze rubriek werd gisteren i al gemeld dat zaterdag 19 november D-day is voor Hongarije. Om aanspraak te blijven maken op 7,5 miljard euro aan EU-subsidies moet het land aantonen maatregelen te hebben getroffen tegen corruptie en fraude met EU-geld.

De Europese Commissie i zal de getroffen maatregelen evalueren, terwijl rapporteurs van het Europees Parlement i gisteren al hun zegje deden. Dan kan de Raad i van de EU natuurlijk niet achterblijven. Vandaag houden de ministers van Algemene Zaken in hun Raadsformatie i een hoorzitting over het toepassen van de Artikel-7-procedure i.

Dit artikel van het EU-Verdrag i geeft de mogelijkheid om op te treden tegen een lidstaat wanneer deze de beginselen van vrijheid, democratie, eerbiediging van de rechten van de mens en de rechtsstaat op ernstige wijze schendt. Als wordt geconstateerd dat Hongarije zich hieraan schuldig maakt, kan de Raad bepaalde (stem)rechten van de lidstaat opschorten.

Luchtiger zal het vandaag niet worden, de ministers worden namelijk ook gebrieft over de ontwikkelingen in de relatie van de EU met een ander notoir hoofdpijndossier: het Verenigd Koninkrijk.


eurocommissaris Margaritis Schinas
Bron: European Commission

Griekenland ondanks uitschakeling toch vertegenwoordigd op WK

Het lukte trainer John van 't Schip niet om zich met Griekenland te kwalificeren voor het WK voetbal, maar het land is zondag toch vertegenwoordigd in Qatar. Eurocommissaris Margaritis Schinas i trekt namens de Europese Commissie naar de Golfstaat.

De Griek spreekt met Ali Bin Samikh Al Marri, de minister van Arbeid van Qatar, over mensenrechten en de behandeling van arbeidsmigranten. Al Marri kreeg deze week ferme kritiek te verduren i van een aantal Nederlandse Europarlementariërs. Daarnaast zal Schinas ook overleg voeren met UEFA-voorzitter Alexander Čeferin en met Max Tuñón, het hoofd van de Internationale Arbeidsorganisatie i (IAO).

Ten slotte is Schinas namens de EU bij de opening van het WK op zondagavond. Voordat Qatar tegen Ecuador aantreedt, hoopt het gastland internationale popartiesten op het podium te kunnen hijsen. Sterren als Shakira, Dua Lipa en Rod Steward lieten al weten niet te willen komen, waardoor Qatar bij voorbaat al met 1-0 achter staat.


En verder...

Vliegt Hoge Vertegenwoordiger i Josep Borrell i zaterdag naar Oezbekistan. De EU wil zich sinds de inval van Rusland in Oekraïne nadrukkelijker laten gelden in de achtertuin van Poetin i.


Europa in een oogopslag

 

Datum & tijd

Organisatie

Agenda

18 november

Europese Commissie (Timmermans)

Afsluiting klimaattop COP27 i

18 november

Raad van de EU (Algemene Zaken)

Relatie EU-VK; rechtsstaat Hongarije i

19 november

Hoge Vertegenwoordiger van de EU

Borrell bezoekt Oezbekistan

20 november

Europese Commissie (Schinas)

Ontmoeting met minster van Arbeid van Qatar; opening WK voetbal