Europa Vandaag: volle agenda's Eurogroep en Raad Vervoer laten geen ruimte voor surprises

maandag 5 december 2022

Europa Vandaag brengt u dagelijks op de hoogte van de activiteiten in de Europese politiek. Geselecteerd en becommentarieerd door de redactie van Europa-Nu.nl. Raadpleeg dagelijks de rubriek om op de hoogte te blijven van Europese ontwikkelingen!

 
Paschal Donohoe
Bron: The Council of the European Union

Verkiezing Eurogroepvoorzitter: geen surprise

Geen tijd voor Sinterklaasactiviteiten voor de leden van de Eurogroep i. De ministers van de eurolanden komen bijeen in Brussel en hebben een bomvol programma. Op de agenda staat o.a. de beoordeling van de ontwerpbegrotings­plannen van de lidstaten van de eurozone en van de begrotingssituatie en -vooruitzichten van de eurozone.

Alsof dat alleen nog niet genoeg is, komt de Commissie langs om de aanbevelingen voor de eurozone in 2023 te presenteren en te spreken over hervormingen die op stapel staan. Verder staan een aantal verslagen over specifieke lidstaten op de agenda, namelijk het toezicht op Cyprus, Ierland, Portugal, Spanje en Griekenland.

Tot slot gaat de Eurogroep het over zichzelf hebben. De verkiezing van de Eurogroepvoorzitter is niet zo spannend als het misschien klinkt, aangezien er slechts één kandidaat - de huidige voorzitter Paschal Donohoe i - is. Als de Eurogroep-leden daarna nog puf hebben, zijn ze toe aan het bespreken van hun eigen werkprogramma voor de eerste helft van 2023.


 
TGV 4405 en ICE International 4654 op Frankfurt am Main Hbf.
Bron: wikipedia/Ninostar

Raad Vervoer: in vervoering door lijst agendapunten?

Ook de ministers van Vervoer hebben het te druk voor de Sint. Zij komen samen voor een Raad Vervoer, Telecommunicatie en Energie i in Brussel. Allereerst ligt het voorstel voor een herziene verordening betreffende het trans-Europees vervoers­netwerk (TEN-T) op tafel. Het doel van TEN-T is in 2050 een en hoogwaardig trans-Europees vervoersnetwerk te hebben in de hele Europese Unie.

Een scala aan andere onderwerpen staat gepland. Zo komen duurzame binnenvaart, updates over "Fit for 55" en andere wetgevingsdossiers, hulp aan Oekraïne in het kader van de vervoerscrisis aldaar én verkeersveiligheid langs.

Nederland mag, samen met de Franse, de Belgische, de Luxemburgse en de Portugese delegatie, de aanwezigen informeren over het versterken van de duurzaamheid van de luchtvaarsector.


En verder...

Eurocommissaris Margaritis Schinas i is morgen in Den Haag voor ontmoetingen met o.a. de Joodse gemeenschap en minister Yeşilgöz i.


Europa in een oogopslag

 

Datum & tijd

Organisatie

Agenda

5 december

Eurogroep

Verschillende punten i

5 december

Raad Vervoer, Telecommunicatie en Energie

Raad Vervoer i

6 december

Europese Commissie (Schinas)

Margaritis Schinas in Den Haag i