Europa Vandaag: Europese balans over 'crisisjaar' 2022

maandag 19 december 2022

Europa Vandaag brengt u dagelijks op de hoogte van de activiteiten in de Europese politiek. Geselecteerd en becommentarieerd door de redactie van Europa-Nu.nl. Raadpleeg dagelijks de rubriek om op de hoogte te blijven van Europese ontwikkelingen!

Europese balans over 'crisisjaar' 2022

In de achtertuin van Europa wordt een oorlog uitgevochten. Het is niet het eerste conflict met wapengeweld sinds de Tweede Wereldoorlog, maar het is wel een confrontatie die de Europese Unie op de proef stelt. Het markeert het einde van een tijdperk, een tijdperk waar Europa meende buiten het conflict tussen grootmachten te kunnen blijven. Na 2022 zal de Europese Unie er niet meer zo uit zien als ervoor.

Vandaag maakt het Montesquieu Instituut de balans op van het EU-jaar 2022 in een Europa Special van de Hofvijver: de instellingen, verschillende thema's, Frans Timmermans, en verschillende eindejaarslijstjes komen langs. De belangrijkste conclusie: de EU was succesvol in 'crisisjaar' 2022, maar wel met een bijsmaak.

De Hofvijver verschijnt om 13.00 uur en verschillende redacteuren van Europa-Nu.nl hebben aan deze special meegeschreven.

 

 
Fossiele energiecentrale

Is er nog energie voor energie?

De Europese ministers van Energie gaan vandaag in gesprek over de beperking van de methaan­emissies in de energie­sector. De olie-, gas- en kolensector blijkt voor een groot deel verantwoordelijk te zijn voor de menselijke uitstoot van methaan. Het gas heeft een veel sterkere broeikaswerking dan CO2.

Met dit voorstel zou de uitstoot van methaan beter gemonitord en gerapporteerd moeten worden, zo worden er strenge regels voorgesteld om methaan­lekken te detecteren en te repareren. Dit voorstel is onderdeel van de tweede reeks voorstellen in het kader van het 'Fit for 55'-pakket om de klimaat- en energie­wetgeving van de EU af te stemmen op het doel om de EU voor 2050 klimaatneutraal te maken. Zullen de ministers het vandaag eens worden over het voorstel?

 

 
Vliegtuig

EP-delegatie vertrekt naar Taiwan

Een delegatie van zeven leden van de EP-commissie internationale handel i stapt vandaag in het vliegtuig naar Taipei. Zij gaan op hun driedaags bezoek in gesprek over handels- en investeringsrelaties met vertegenwoordigers van de regering, vertegenwoordigers van het maatschappelijk middenveld en de particuliere sector.

 

En verder...

De Litouwse Eurocommissaris voor Milieu, Oceanen en Visserij i Virginijus Sinkevičius i is bij de biodiversiteitstop in Montréal in Canada aanwezig. Vandaag is ook de laatste dag van deze top, die op 7 december begon.


Europa in een oogopslag

 

Datum & tijd

Organisatie

Agenda

19 december 2022

Raad Vervoer, Telecommunicatie en Energie

Energie i

19-21 december 2022

EP-commissie internationale handel

Tweedaags bezoek aan Taipei in Taiwan

19 december 2022

Europese Commissie

Eurocommissaris voor Milieu, Oceanen en Visserij is bij de biodiversiteitstop in Montréal i