VVD grootste ontvanger giften aan politieke partijen sinds begin dit jaar

woensdag 8 maart 2023

DEN HAAG (PDC i) - In 2023 ontving de VVD i tot nu toe het meeste aantal donaties van alle partijen. Dat blijkt uit een overzicht van het ministerie van Binnenlandse Zaken, dat sinds de wijzigingen in de Wet financiering politieke partijen per 1 januari 2023 de substantiële giften aan politieke partijen periodiek bekendmaakt. Door die wetswijziging moeten donaties van meer dan 10.000 euro aan politieke partijen en hun neveninstellingen binnen drie dagen gemeld worden aan de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties i.

Het is de eerste keer sinds de wetswijziging dat zo'n overzicht gepubliceerd werd. Daaruit blijkt dat de VVD sinds het begin van 2023 in totaal 100.000 euro ontving van een particuliere weldoener. Daarvan is 25.000 euro bestemd voor de ondersteuning van de VVD bij Tweede Kamerverkiezingen i. De enige partijen die sinds het begin van 2023 nog giften ontvingen, zijn het CDA i en Forum voor Democratie i. Beide partijen kregen elk 10.000 euro, respectievelijk van oud-CDA-minister Onno Ruding i en van een bedrijf in voedingssuplementen.

Volgens de nieuwe regels moeten politieke partijen giften van in totaal 1.000 euro of meer ook doorgeven aan de minister voor één kalenderjaar. Voorheen lag die drempel op 4.500 euro. Voor 2022 worden die giften pas eind dit jaar bekend gemaakt.

Bron: Rijksoverheid, Volkskrant