Renovatie Binnenhof op zijn vroegst pas in 2028 klaar

maandag 3 april 2023

DEN HAAG (PDC i) - De renovatie van het Binnenhof wordt minstens twee jaar vertraagd en is pas op zijn vroegst eind 2028 klaar. Daarnaast wordt de renovatie 31,9 miljoen duurder dan eerst begroot. In totaal moet de verbouwing nu 749,9 miljoen euro gaan kosten. Dat maakte het Rijksvastgoedbedrijf op maandag bekend in de laatste voortgangsrapportage over de verbouwing van het Binnenhof.

Begin maart werd al duidelijk dat de renovatie van het Binnenhof vertraging op zou lopen. Stikstof en het personeelstekort werden toen opgegeven als belangrijkste oorzaken voor de vertraging. Dat wordt nu door het Rijksvastgoedbedrijf bevestigd.

Het is niet de eerste keer dat de verbouwing te maken krijgt met tegenvallers: de begroting is al meerdere keren naar boven bijgesteld ten opzichte van het oorspronkelijke bedrag van 475 miljoen euro. Daarnaast houdt het Rijksvastgoedbedrijf een slag om de arm voor wat betreft de einddatum. Voor de renovatie van het ministerie van Algemene Zaken lijkt 2028 namelijk niet haalbaar. Er zou al uitgegaan worden van 2030 als opleverdatum voor dat gebouw.

Bron: NRC, Rijksoverheid