Besluitpunt "Brief commissie voor de Werkwijze inzake invoeringstoets bij wetsvoorstellen"

commissie Tweede Kamercommissie voor Binnenlandse Zaken (BIZA)
vergadering 2023-02-16
volgnummer 22
 

Zaak:

 

Voorstel:

In de wetgevingsrapporten aandacht besteden aan de invoeringstoets (ook bij wetsvoorstellen waarbij het kabinet niet voornemens is een invoeringstoets te doen).

Noot:

In reactie op het rapport ‘Ongekend onrecht’ van de Parlementaire ondervragingscommissie Kinderopvangslag liet het kabinet weten voornemens te zijn nieuwe wet- en regelgeving voortaan een jaar na de start van de uitvoering te toetsen, in aanvulling op de reeds bestaande uitvoeringstoets die voorafgaand aan de invoering van beleid wordt opgesteld. Het doel van deze zogeheten invoeringstoets is om beter in beeld te krijgen of wet- en regelgeving voor burgers uitpakt zoals is bedoeld en wat de kwaliteit van de uitvoering is.

De commissie voor de Werkwijze heeft het kabinet om een toelichting gevraagd op de opzet van de invoeringstoets. Het kabinet heeft verduidelijkt dat niet over alle nieuwe wet- en regelgeving een invoeringstoets wordt uitgevoerd, maar dat er een selectie zal worden gemaakt. In principe wordt een invoeringstoets een jaar na inwerkingtreding gedaan, al kunnen er gevallen zijn waarin een eerder of later moment meer voor de hand ligt. De tweede brief van het kabinet bevat een overzicht van voltooide en voorgenomen invoeringstoetsen, waarin ook benoemd wordt waarom een wet of regeling is geselecteerd (zie de bijlage). De commissie voor de Werkwijze beveelt de commissie Binnenlandse Zaken aan de opbrengsten van de invoeringstoetsen te gebruiken bij de versterking en verdieping van de controle op de uitvoering van beleid. Daarnaast kan de Kamer ook al proactief inbreng leveren in de fase waarin gewerkt wordt aan de concrete invulling van een invoeringstoets.

Voor de commissie BiZa is relevant om te vermelden dat het kabinet voornemens is een invoeringstoets te doen n.a.v. de Wijziging van de Wet basisregistratie personen (TK 35772). De commissie BiZa heeft echter besloten het onderwerp BRP over te dragen aan de commissie Digitale Zaken.