Opinie Statenleden BBB en GroenLinks: ‘ Bescherm de Wadden bij aanleg windprojecten’

Met dank overgenomen van BoerBurgerBeweging (BBB) i, Tweede Kamerfractie BoerBurgerBeweging (BBB) i, gepubliceerd op donderdag 8 mei 2025.

Gepubliceerd op: 08-05-2025

Het Waddengebied is uniek, kwetsbaar en van onschatbare waarde Toch dreigt het in de toekomst zwaarder te worden belast. Wij doen als politieke fracties een dringende oproep aan het kabinet: kies structureel voor de oostelijke routes voor de aanlanding van wind- en waterstofprojecten vanuit de noordelijke Noordzee. Alleen zo beperken we de impact op het Waddengebied.

Met ontzetting hebben wij kennisgenomen van het ontwerpprogramma PAWOZ-Eemshaven (Programma Aansluiting Wind Op Zee), waarin de minister kiest voor de westelijke route voor de aanlanding van het eerste windenergiepark vanuit de noordelijke Noordzee, dwars door Schiermonnikoog en het Waddengebied. Deze keuze is onbegrijpelijk, temeer omdat er haalbare alternatieven zijn. Wij voelen de noodzaak om alsnog met een gezamenlijk statement naar buiten te treden.

De voorkeursroute van minister Hermans (VVD), van Klimaat en Groene Groei, lijkt voordeliger en kan sneller worden uitgevoerd, maar sneller en goedkoper is niet altijd beter. Dit unieke getijdengebied herbergt niet alleen bijzondere (water)planten en -dieren; het is ook de kraamkamer voor miljoenen vogels, waaronder veel trekvogels. Een kabel die Schiermonnikoog doorkruist en vervolgens van west naar oost door Groningen en vruchtbare landbouwgronden wordt aangelegd, heeft onomkeerbare gevolgen.

Wij beseffen dat windenergie op de Noordzee bijdraagt aan het op korte termijn behalen van onze klimaatdoelstellingen, maar er zijn meer mogelijkheden om die te behalen. Hier moet gekozen worden voor de route die zo min mogelijk impact heeft op het Waddengebied. De aanleg van kabels en leidingen leiden tot langdurige verstoring met negatieve gevolgen voor visserij en natuurgrijpen in op de precaire ecologische balans in het Waddengebied. Dat de minister voor toekomstige aanlandingen wél de tunnelvariant en de Oude Westereemsroute overweegt maakt deze eerste keuze onbegrijpelijk. De Waddenprovincies, gemeenten, waterschappen en maatschappelijke organisaties, hebben een grote voorkeur voor de tunnelvariant en de Oude Westereemsroute. Daarnaast heeft het UNESCO Werelderfgoed Comité gewaarschuwd dat opeenstapeling van verstorende activiteiten de beschermde UNESCO-status van de Waddenzee in gevaar brengt. Die status is van groot belang voor natuurbehoud, maar ook voor recreatie en toerisme, een belangrijke inkomstenbron voor het Waddengebied.

Daarbovenop versterkt de route door landbouwgrond de verziltingsproblemen in het gebied. Ook waterschappen zijn bezorgd over verzilting binnen de beschermingszone van primaire waterkeringen. Het zijn die waterkeringen die ervoor zorgen dat Groningen en Friesland niet overstromen bij hoogwater vanuit de grote wateren. Bescherm het Waddengebied door nu structureel te kiezen voor de oostelijke route. De energietransitie hoeft niet ten koste te gaan van ons meest kwetsbare werelderfgoed — het is juist onze taak om te bewijzen dat het samen kan.

Ingrid de Sain, BBB Noord-Holland

Robert Lenes, BBB Fryslãn

Harm Nieboer, BBB Groningen

Ruchama Bwefar, GroenLinks Noord-Holland

Jochem Knol, GrienLinks, Fryslãn

Nadja Siersema-Orsel, GroenLinks, Groningen

Deel dit artikel