Grondwetcrisis verdeelt Europees Parlement

donderdag 9 juni 2005

Gisteren vond in het Europees Parlement een debat plaats over de toekomst van de Europese Grondwet na het Franse en Nederlandse 'nee'. Inmiddels hebben twaalf landen zich uitgesproken over de grondwet, dertien nog niet. De grote vraag in het Europees Parlement was hoe zinvol het was om door te gaan met de goedkeuringsprocedure.

Doorgaan...

Veel leden van de socialistische fractie in het Europees Parlement (200 zetels) wensen dat de goedkeuringsprocedure doorgaat. De Tsjech Libov Roucek zei dat de Europese Grondwet voorlopig nog met 10-2 voorstaat. Zijn Poolse collega Genowefa Kwestor Grabowska meldde dat de Polen zich willen uitspreken over de EU-grondwet.

De Spaanse veteraan Enrique Baron Crespo taxeert het Franse en Nederlandse 'nee' als een een motie van wantrouwen tegen de nationale regering. En de Duitser Jo Leinen zei dat de Europese Grondwet nog springlevend is, bij gebrek aan alternatieven. De Duitse fractieleider van de socialisten Martin Schulz zei echter dat hij radeloos is. "De schellen zijn ons van de ogen gevallen. Ineens zien we dat er een kloof is tussen regeringen, de Europese instellingen en de burger."

Of stoppen?

De fractievoorzitter van de conservatieven (268 zetels), de Duitser Hans-Gert Pöttering, pleitte gisteren voor een periode van bezinning van één jaar. Pöttering zei dat het dubbele nee aantoont dat de EU in politiek, cultureel en geografisch opzicht niet te groot mag worden. Hij doelde hierbij met name op de aanstaande uitbreiding van de Unie met Bulgarije en Roemenië, en later wellicht met Turkije.

Ook de voorzitter van de liberale fractie (88 zetels), de Brit Graham Watson, wenst een periode van bezinning. Eurosceptische europarlementariërs verklaarden de EU-grondwet dood en beschouwen plannen om de goedkeuring er doorheen te drukken als arrogant en anti-democratisch.

Bronnen: Trouw, EU Observer, 9 juni 2005