EP wil betere bevordering van Europese films

dinsdag 13 november 2001, Luckas VANDER TAELEN

Luckas VANDER TAELEN (GROENEN/EVA, B)

Betere roulatie van Europese films op de interne markt en de kandidaatlanden

Doc.: A5-0351/2001

Procedure : Initiatief

Debat : 12 november 2001

Stemming: 13 november 2001

Verslag aangenomen (438/57/37)

Het Parlement maakt zich grote zorgen over de Europese film, die zijn marktaandeel in de EU heeft zien dalen tot 22,5% in 2000, terwijl de Amerikaanse films een marktaandeel van 73,7% hadden. Dat verschil is des te opmerkelijker daar in Europa in absolute cijfers meer films gemaakt worden dan in de VS. Van de Europese films komt echter slechts 26% buiten het eigen land uit. En dat is in belangrijke mate te wijten aan problemen met het distributiesysteem en aan een gebrek aan geld voor marketing en promotie.

Er moet dus een ambitieus en geïntegreerd meerjarenplan komen - bovenop het Media-programma - om de Europese filmindustrie concurrerender te maken. Bij de uitvoering van het i2i-initiatief, dat in Lissabon werd gelanceerd om de Europese film en omroep te steunen, moeten de Commissie, de EIB en het Europees Investeringsfonds zich met name richten op de grensoverschrijdende distributiekanalen voor de Europese film. In het kader van het Zesde kaderprogramma voor onderzoek moet bovendien aandacht worden besteed aan digitale filmdistributie en projectietechnieken ( e -Cinema), waarmee gemakkelijk verschillende talenversies van een film gemaakt kunnen worden.

Bij de herziening van de richtlijn Televisie zonder Grenzen, moet de Commissie bovendien kijken naar de wenselijkheid en haalbaarheid van een verplichting voor televisiegemachtigden om een bepaald deel van hun zendtijd te besteden aan de promotie van Europese films en aan de vertoning van een bepaald aantal Europese werken die niet uit eigen land afkomstig zijn, en om een deel van de omzet te investeren in de filmindustrie.

Verder roept het Parlement op tot de oprichting van een Europees agentschap voor filmkunst en audiovisuele zaken, het gebruik van een deel van de structuurfondsen voor de modernisering van bioscopen en filmhuizen in economisch zwakkere regio's; de instelling van een Europees kindernet met betere kinderfilms; het stimuleren van de restauratie en bescherming van het Europese filmerfgoed; de opstelling van een catalogus van oude films die representatief zijn voor het Europese erfgoed en ter beschikking gesteld worden van het onderwijs; de invoering van fiscale voordelen; de oprichting van een Europees Promotiefonds voor de film; opwaardering van de Europese Filmprijs door er een groot televisie-evenement van te maken; blijvende bescherming van de Europese audiovisuele industrie bij de lopende WTO-onderhandelingen; aansporing van Europese luchtvaartmaatschappijen om tijdens vluchten een Europese film te vertonen.