Juristen manen EP om geen energie meer te steken in Europese Grondwet (en)

maandag 17 oktober 2005

De Europese Grondwet is dood, het is beter om te kijken naar iets geheel nieuws. Dit was de overheerstende mening van juridische deskundigen die door het Europees Parlement waren uitgenodigd op een symposium over de toekomst van het constitutionele proces in de Europese Unie.

Het Europees Parlement moet nog wennen aan het idee. Europarlementariërs refereren graag aan de uitleg die Zwitserse beleidsmakers geven aan een negatieve referenda: een nee betekent niet "nee", maar "nog geen ja". De 'prullenbakoptie' bleek tijdens het symposium nog niet besteed aan de Britse europarlementariër Andrew Duff, die momenteel een rapport voorbereidt over de toekomst van de grondwet.

Toch is de prullenbakoptie precies de weg die het Europees Parlement volgens de juristen moet bewandelen. Professor Jan Rood (Clingendael) zei dat Nederland geen genoegen zal nemen met enkele wijzigingen in de tekst. Kalypso Nicolaïdis van de Oxford universiteit ziet in het Franse en Nederlandse 'nee' een bewijs dat de voorstanders het verhaal over Europa niet goed hebben verteld. Voordat 'Europa' verder gaat met een grondwet, moet eerst het verhaal goed zijn, aldus Nicolaïdis.

Bron: NRC Handelsblad, 15 oktober 2005