Pechtold overweegt populaire tekst van de Grondwet te maken

dinsdag 22 november 2005

De Nederlandse Grondwet leeft niet bij de bevolking. Daarom heeft minister Pechtold de Tweede Kamer toegezegd te bekijken of er niet een populaire versie van de Grondwet kan komen. Het PvdA-Tweede-Kamerlid Dubbelboer kwam gisteren met deze suggestie bij de behandeling van de begroting van het ministerie van Binnenlandse Zaken.

Een populaire tekst van de Grondwet kan volgens de minister voorgelegd worden aan de door hem binnenkort in te stellen nationale conventie. Dit gezelschap, bestaande uit politici, vertegenwoordigers van maatschappelijke organisaties en burgers, moet zich buigen over de toekomst van het Nederlandse staatsbestel. Pechtold verwacht voor de zomer van 2006 voorstellen van deze conventie.

Daarnaast kondigde de minister een burgerforum van 140 leden aan. Dit forum moet het kabinet eveneens halverwege 2006 over een nieuw kiesstelsel adviseren. Ten slotte wil Pechtold, ondanks kritiek, vast houden aan invoering van gespreide gemeenteraadsverkiezingen. Daarmee wil hij voorkomen dat deze verkiezingen 'opiniepeilingen' voor de landelijke politiek worden.

bron: ANP

 

meer over

verwant nieuws