EP discussieert over de weg die "Europa" op moet

maandag 5 december 2005

Europa moet zijn doelen, grenzen en toekomstige beleid definiëren - dat was het onderwerp van het debat "Europa Quo Vadis" dat op 1 december in het EP werd gehouden. Tijdens dit debat kwamen voormalige en huidige Europese leiders bij elkaar om over de toekomstige richting van het continent te debatteren. Voormalig voorzitter van de Europese Commissie Jacques Delors i zei dat alle landen hun mening moeten kunnen geven over de EU-grondwet. "Luister naar hen," aldus Delors.

De Belgische premier Guy Verhofstadt zei dat hij weleens de indruk had "dat wij niet over de toekomst van Europa mogen nadenken."

Jacques Delors benadrukte dat verschillende benaderingen met betrekking tot Europa in overweging zouden moeten worden genomen: "Differentiatie staat weer op de agenda, dat moet ook, anders kunnen verbreding en verdieping niet samengaan." De voormalige premier van Noorwegen, Gro Harlem Brundtland, zei dat er behoefte is aan een Europa "dat staat voor duurzame ontwikkeling en de principes van de rechtsstaat, en dat deze waarden uitdraagt naar de rest van de wereld." Zij waarschuwde ook dat "indien de EU niet in staat blijkt zich politiek te kunnen organiseren en iedereen voordelen te bieden, een internationale samenwerking gedoemd is te falen." De voorzitter van het Europees Parlement, Josep Borrell, sprak bij de opening van de bijeenkomst en riep op tot een debat over de rol, de identiteit en de grenzen en doelstellingen van Europa.

Toen de toekomst van Europa ter sprake kwam als groot blok van 25 lidstaten of meer gaf Gyula Horn, voormalig premier van Hongarije, aan dat een speciale benadering nodig is van de 15 oude EU-lidstaten jegens de nieuwe landen uit Centraal- en Oost-Europa die in mei 2004 zijn toegetreden. Dit is volgens hem nodig, omdat "Europa nooit eerder een dergelijke ingrijpende verandering heeft ondergaan." De Hongaar György Konrád, oud-voorzitter van de Academie voor Beeldende Kunsten, benadrukte de culturele rijkdom van het continent en gaf hiermee aan dat de Europese identiteit haar oorsprong vindt in "literatuur, studie en het verlangen naar kennis."

Het debat werd georganiseerd door het Europees Parlement, de stad Aken en de Stichting Internationale Karelsprijs Aken. Deze prijs wordt jaarlijks uitgereikt aan `personen of instellingen die een wezenlijke bijdrage hebben geleverd aan de bevordering van het Europese integratieproces'. Vijf van de deelnemers - Jacques Delors, Gyula Horn, Gro Harlem Brundtland, György Konrád en Pat Cox (die de prijs tijdens zijn voorzitterschap van het EP namens het Parlement in ontvangst nam) zijn eerder met deze prijs onderscheiden.

REF.: 20051205STO03169

Meer weten : Website van de Karelsprijs

Link naar de Karelsprijs