Parlementsleden stemmen over verlagen BTW voor aantal goederen en diensten

Met dank overgenomen van Europees Parlement (EP) i, gepubliceerd op woensdag 18 februari 2009, 18:45.

Donderdag zullen de parlementsleden i stemmen over het uitbreiden van het aantal producten en diensten waarop een verlaagd BTW-tarief van toepassing is. Dit betekent voor de consument dat schoonheidsbehandelingen, uit eten gaan en autostoeltjes vanaf 2011 goedkoper kunnen worden.

Het verlaagde BTW-tarief bestaat momenteel al voor sommige producten of diensten zoals voedsel, medicijnen, boeken, bioscopen en theaters.

De Europese Commissie i heeft voorgesteld om de waaier van producten en diensten waarvoor een verlaagd BTW-tarief kan worden gehanteerd, uit te breiden. Het is aan de lidstaten om te beslissen voor welke producten en diensten dit daadwerkelijk wordt gedaan. De rapporteur, de Nederlandse sociaaldemocrate Ieke van den Burg i, is positief over het voorstel.

De producten en diensten waar het om gaat zijn:

  • restaurant en cateringdiensten;
  • thuiszorg zoals hulp in de huishouding;
  • schoonheidsbehandelingen;
  • audio-boeken, boeken op CD-rom, autostoeltjes, luiers en Braille toetsenborden;
  • allerlei diensten in en rondom het huis zoals renovaties;
  • andere arbeidsintensieve diensten (zoals computerreparaties) zolang dit de werking van de interne markt niet verstoort.

De BTW-verlaging heeft als doel om banen te creëren en tegelijkertijd zwartwerk tegen te gaan.

Morgen geeft het Parlement zijn mening (raadplegingsprocedure), daarna is het aan de ministers van financiën om in de Raad over het voorstel te stemmen. U kunt morgen het debat volgen vanaf 10.00 uur.