Hoe kunt u uw rechten als consument verbeteren? Het Parlement wil uw mening!

Met dank overgenomen van Europees Parlement (EP) i, gepubliceerd op maandag 2 maart 2009, 16:32.

Aangezien de EU voorbereidingen treft om de wetgeving voor consumentenrechten te herzien, heeft de parlementaire commissie Interne markt en consumentenbescherming een openbare raadpleging georganiseerd. Het doel is om ideeën te verzamelen - zowel uit het bedrijfsleven als van consumenten - over het verbeteren van de consumentenbescherming in Europa. Laat je kans niet lopen om je mening hierover te geven.

Arlene McCarthy, voorzitter van de commissie Interne markt en consumentenbescherming, noemt het voorstel "een belangrijke verandering in  Europese consumentenwetgeving."

De parlementaire commissie Interne markt en consumentenbescherming heeft nu alle betrokken partijen uitgenodigd om met ideeën te komen om de voorgestelde wetgeving te verbeteren. Jouw bijdrage is welkom en kan in het Nederlands worden opgesteld. Je kunt tot en met vrijdag 13 maart 2009 (tot het einde van de kantoortijd) je bijdrage leveren door een mail te sturen naar: consumer.rights@europarl.europa.eu.

Online winkelen in de EU

  • 150 miljoen burgers van de EU - dit is een derde deel van de bevolking - winkelen online
  • Slechts 30 miljoen onder hen winkelen ook online over de grenzen
  • Gemiddeld geven die mensen die online in andere landen winkelen 800 euro per jaar uit
  • Gezamenlijk geven zij op jaarbasis dus 24 miljard euro uit

Vergroten van online consumentenvertrouwen

De onlangs voorgestelde wetgeving voor consumentenbescherming voegt de vier bestaande richtlijnen voor consumentbescherming samen in één set regels. Het doel is om het vertrouwen van de consument - in het bijzonder wat betreft elektronische handel - te vergroten en om bureaucratie te verkleinen.

De nieuwe wetgeving werkt ook de huidige wetgeving over consumentenrechten bij om deze beter af te stemmen op verandering zoals veilingen op internet.

Op 2 maart wordt een hoorzitting over consumentenrechten in het Parlement gehouden van 16.00 tot 18.30 uur. U kunt deze rechtstreeks via EP Live volgen.