Europarlementsleden debatteren over online gokken

Met dank overgenomen van Europees Parlement (EP) i, gepubliceerd op maandag 9 maart 2009, 16:53.

Meer dan 3 miljoen mensen in Europa gokken via internet op sporten zoals voetbal, cricket en paardenraces. Voor de meesten is het een onschuldig tijdverdrijf maar gokverslaving en oneerlijk spelgedrag zijn de minder fraaie kanten van deze weddenschappen. Vandaag zullen de parlementsleden beslissen of weddenschappen over sport op Europees of nationaal niveau moeten worden geregeld.

Het verslag over 'de integriteit van online gokken' van de parlementaire commissie Interne markt en consumentenzaken i roept de nationale overheden op om online gokken te reguleren. Sommige parlementsleden van de commissie zouden dit echter liever op Europees niveau geregeld zien.

In het verslag, opgesteld door de Deense sociaaldemocrate Christel Schaldemose, worden de nationale overheden opgeroepen om te komen tot een gemeenschappelijk standpunt over kwesties zoals:

  • gokverslaving;
  • misbruik van persoonsgegevens of creditcards;
  • illegaal gokgedrag en oneerlijke spelpraktijken (afspraken over de resultaten);
  • leeftijdsgrenzen;
  • een verbod op  kredietkaartregelingen en reclame om vooral kwetsbare gokkers en kinderen te beschermen.

Een amendement van het Nederlandse liberale parlementslid Toine Manders i roept op tot het instellen van een maandelijkse grens op het bedrag waarvoor een persoon kan gokken en tot de uitgifte van 'prepaid'-kaarten.

In de commissie stemde een minderheid tegen het verslag. Deze groep vindt dat het online gokken moet worden gereguleerd in overeenstemming met andere activiteiten van de interne markt. Deze leden vinden verder dat het gevaar van een gokverslaving niet bewezen is en dat eerst de uitspraken inzake een paar gerelateerde zaken bij het Hof van Justitie moeten worden afgewacht.

Parlementslid Arlene McCarthy, voorzitter van de commissie Interne markt en consumentenzaken zei onlangs in een hoorzitting dat "oneerlijk spelgedrag zo oud is als de sport zelf maar dat nieuwe technologie nieuwe risico's voor fraude met zich meebrengt. Sportfans denken eerlijke wedstrijden te zien, en ik steun een harde aanpak tegen alle vormen van oneerlijk spelgedrag en fraude op het gebied van weddenschappen in de sport."