EP-commissie over economische crisis houdt eerste zitting

Met dank overgenomen van Europees Parlement (EP) i, gepubliceerd op donderdag 5 november 2009, 17:19.

Op woensdag 4 november hield de nieuwe commissie voor de economische crisis haar eerste zitting. De EP-leden zijn het erover eens dat de crisis nog niet voorbij is en dat er een evenwicht moet worden gezocht tussen de opleving van de economie en het behoud van sociale rechtvaardigheid.

De Financiële, economische en sociale commissie zoals deze voluit heet, werd op 7 oktober opgericht en heeft een mandaat van een jaar. Het bestaat uit 45 Europese Parlementsleden en kent als voorzitter de Duitser Wolf Klinz (ALDE). Het doel is de omvang van de crisis op de EU en de lidstaten te analyseren en evalueren.

Pervenche Berès (S&D, FR), die normaliter een tussentijds rapport opstellen, onderstreepte tijdens de zitting dat de commissie zich zal richten op "zowel de financiële, de economische en de sociale crisis samen".

Berès liet eveneens weten dat de commissie voor een nieuwe aanpak van de crisis kan leiden.

"De crisis is nog niet voorbij"

Tijdens de bijeenkomst lieten enkele leden van het Europees Parlement weten dat de crisis nog niet voorbij is. Pascal Canfin (De Groenen, FR) is van mening dat "we opnieuw in een periode van speculatie terecht zijn gekomen". Berès antwoordde dat de oprichting van de commissie aanwijst dat de crisis nog niet voorbij is, "zoals velen in de Verenigde Staten denken".

Othmas Karas (EVP, AU) riep als lid van de commissie op tot "grenzeloos en pragmatisch denken". Sergio Cofferati (S&D, IT) zei dat "we ons moeten richten op specifieke aspecten van de crisis, om het concurrerende Europese model te herdefiniëren, maar ook op grenzen die niet overtreden moeten worden".

Guy Mitchell (EVP, IE) tenslotte vond dat "we verantwoording moeten waarborgen voor degenen die niet voldoen, en ondernemingsgeest moeten bevorderen".